Business Internaţional

Ţara europeană cu cea mai mare contracţie economică: FMI estimează o scădere de 12,8% până la finalul anului, în timp ce rata şomajului poate ajunge la 17%

Ţara europeană cu cea mai mare contracţie economică:...

Autor: Eduard Ivanovici

14.10.2020, 15:29 279

După ce a suferit cea mai mare contracţie economică din Uniunea Europeană între lunile aprilie şi iunie, având de departe cel mai mare număr de cazuri din al doilea val de coronavirus, Spania se pregăteşte să atingă cel mai grav declin din rândul ţărilor dezvoltate, notează cotidianul El País.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a declarat în raportul publicat ieri că economia spaniolă va suferi anul acesta o contracţie de 12,8%. Nu există precedent pentru un asemenea rezultat în istoria modernă a ţării. Prin comparaţie, un declin de 12,8% face orice altă criză să pară mică.

În medie, ţările din zona euro vor raporta o contracţie de 8,3%, iar economia Statelor Unite va scădea cu aproxiamtiv 4,3%. Spania se clasează pe locul 17 în tipul celor mai mari scăderi suferite de produsul intern brut, aproape de ţări precum Aruba şi Maldive, care depind aproape în totalitate de turism, şi Libia.

În plus, rata şomajului va ajunge, cel mai probabil, la 16,8% în 2020 şi 2021. În Europa, doar Grecia va înregistra un rezultat mai prost anul acesta – minus 20%.

FMI se aşteaptă ca economia spaniolă să crească în 2021 într-un ritm mai bun decât media zonei euro, 7,2% faţă de 5,2%, în timp ce guvernul de la Madrid speră că efectele fondului de recuperare al Uniunii Europene să alimenteze o creştere de 9,8%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO