Business Internaţional

Tarife americane, lipsă de reforme, productivitate redusă, stagnare economică, energie scumpă, crize politice. Zona euro se îndreaptă spre o furtună perfectă care ar putea împinge euro până la paritate cu dolarul şi chiar mai jos. Dar nu toată lumea este convinsă că moneda unică va ceda

Euro s-a tranzacţionat sub paritatea cu dolarul cu doar două ocazii în ultimii 25 de ani: în perioada de început ai monedei, când încrederea în ea şi în coeziunea zonei euro era slabă, şi în 2022, când Fed majora agresiv dobânzile, iar economiile zonei euro erau lovite de efectele crizei energiei din Europa şi ale războiului din Ucraina.

Euro s-a tranzacţionat sub paritatea cu dolarul cu doar două ocazii în ultimii 25 de ani: în perioada de început ai monedei, când încrederea în ea şi în coeziunea zonei euro era slabă, şi în 2022, când Fed majora agresiv dobânzile, iar economiile zonei euro erau lovite de efectele crizei energiei din Europa şi ale războiului din Ucraina.

Autor: Bogdan Cojocaru

27.11.2024, 23:03 2710

Într-o lume dominată de dolar şi în care preşedintele ales al SUA promite un război comercial mondial, euro este con­damnat la depreciere, încep să spună tot mai multe voci. Analişti şi investitori cred că moneda zonei euro se va deprecia până într-acolo încât va ajunge la paritate cu moneda americană şi că este posibil ca ea să se retragă şi mai jos. Dolarul şi euro au mai fost în această situaţie şi moneda euro­pea­nă, în mod istoric mai puternică, şi-a revenit.

Consensul este că paritatea este doar ceva simbolic, cu implicaţii mixte în economie în funcţie de conjunctură. Dar de această dată re­tragerea euro ar veni în contextul unor pro­bleme de structură în economiile europene, pe cale să fie agravate de măsurile protecţioniste cu care ameninţă Trump, de volatili­tatea care se întrevede pe piaţa energiei şi de prelungirea războiului pornit de Rusia contra Ucrainei.

În unele ţări mem­bre ale Uniunii Euro­pene dar care nu fac parte din zona euro e­voluţia monedei unice este mai importantă ca de obicei deoarece pro­priile monede se depre­ciază rapid. Un exemplu bun este Ungaria, unde eco­nomia se euroizează accelerat din cauza prăbuşirii forintului. Însă nu toată lumea este convinsă că euro va ceva uşor.

Instabilitatea politică din Europa, defici­tele, datoriile şi scăderea dobânzilor exacer­bează toate slăbiciunea monedei, împingând-o spre paritatea cu dolarul, scrie Marcus Ash­worth, editorialist la Bloomberg. Chiar şi cel mai mare manager de active al continentului, Amundi, apreciază că cele două monede ar putea ajunge la un curs de schimb unu la unu până la sfârşitul acestui an. Europa nu este într-o criză care să-i ameninţe existenţa, dar nici bine nu-i este. Euro alu­necă într-o lume în care econo­mia, Bursa de acţiuni şi moneda americane au devenit omnipotente.

Frustrant este şi că euro pare să fi pier­dut controlul propriului destin, orice cale de urmat fiind influenţată de ceea ce ar putea face sau nu Donald Trump. În opoziţie cu stagnarea economică ce se întrevede pentru Europa, pro­iecţiile realizate de Fed Atlanta arată pentru PIB-ul american o creştere de 2,6% în trimes­trul IV, ceea ce sugerează un mediu favo­rabil pentru continuarea aprecierii dolarului. Noiembrie se anunţă cea mai slabă lună pentru euro din 2022 încoace, notează Reuters, care avertizează că fluctuaţiile „sălbatice“ ale euro ar putea deveni următoarea sursă de volatilita­te pe piaţa globală după ce în vară instabilitarea yenului a provocat turbulenţe. Moneda euro­pea­nă şi-a pierdut aproape 4% din valoare faţă de dolar în noiembrie şi pare că se îndreaptă hotărât spre paritate cu moneda americană.

Dar este posibil ca nu aceasta să fie desti­naţia finală, observă Reuters. Investitorii şi tra­derii de pe piaţa valutară sunt divizaţi în ceea ce priveşte direcţia cursului de schimb deoarece şi dolarul este vulnerabil, la tarifele inflaţioniste ale lui Trump şi la creşterea datoriei guverna­men­tale din SUA. Acestea erodează încrede­rea în pieţele şi economia americane. Incertitu­dinea poate creşte dacă euro se depreciază şi mai mult, ceea ce deschide calea spre volati­litate neaşteptată şi ridică probleme pentru cei care pariază pe politicile economice ale lui Trump, care în teorie duc la creşteri pe bursele de pe Wall Street şi la ascensiunea monedei americane.

„Vom avea volatilitate deoarece oamenii nu vor şti precis dacă euro se va duce în jos sau dacă îşi va reveni“, explică Kit Juckes, analist la Société Générale. Euro-dolar este cea mai tran­zacţionată pereche de monede şi schimbări rapide ale cursului de schimb pot perturba ve­ni­tu­rile multinaţionalelor şi pot influenţa per­spec­tivele privind inflaţia şi creşterea econo­mică pentru statele care importă materii prime şi exportă bunuri cu preţurile stabilite în dolari.

Deprecierea monedei naţionale poate scumpi importurile şi crea inflaţie, dar îi avantajează pe exportatori, făcându-le produsele mai ieftine pe pieţele internaţionale. Un euro mai slab ar face zona euro o destinaţie turistică mai ieftină pentru americani. Paritatea poate influenţa direcţia capitalului pentru investiţii, investitorii cautând randamente mai mari în economii mai puternice, ceea ce va afecta bursele europene şi politicile monetare.

„Prognozăm că euro se va duce la 99 de cenţi până la mijlocul anului viitor“, spune Willem Sels, ofiţer de investiţii la HSBC. Dar Vincent Mortier de la Amundi crede că reducerile de dobânzi din zona euro pot încuraja companiile europene şi pe consumatori să cheltuiească şi să impulsioneze euro să se aprecieze până la 1,16 dolari până la finalul anului viitor, însă nu înainte ca perechea să ajungă la paritate în decembrie anul acesta. JP Morgan şi Deutsche Bank merg pe ideea că euro se poate îndrepta spre valoarea de 1 dolar, în funcţie de ce va face Trump cu tarifele. Rabobank vede paritatea euro/dolar la mijlocul anului viitor deoarece tarifele lui Trump vor lovi economiile europene, în special pe cea germană. Dar pentru Germania un euro mai slab nu este ceva de nedorit deoarece deprecierea i-ar ajuta exportatorii. Un alt argument în favoarea parităţii este faptul că tarifele pe importuri ale lui Trump vor alimenta inflaţia în SUA şi vor descuraja Fed de la a reduce dobânzile, în timp ce BCE va continua să le scadă. Euro s-a tranzacţionat sub paritatea cu dolarul cu doar două ocazii în ultimii 25 de ani, în anii de început ai monedei, când încrederea în ea şi în coeziunea zonei euro era slabă, şi în 2022, când Fed majora agresiv dobânzile, iar economiile zonei euro erau lovite de efectele crizei energiei din Europa şi ale războiului din Ucraina. Ieri, cursul euro/dolar era stabil, moneda europeană tranzacţionându-se la 1,05 dolari.