Business Internaţional

Ţările din G20 s-au angajat să pună creşterea economică înaintea austerităţii

La reuniunea G20 din septembrie prezidată de Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, se va discuta despre eliminarea barierelor de care se lovesc investiţiile în crearea de locuri de muncă. AFP/Mediafax Foto

La reuniunea G20 din septembrie prezidată de Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, se va discuta despre eliminarea barierelor de care se lovesc investiţiile în crearea de locuri de muncă. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

21.07.2013, 19:52 591

Miniştrii de Finanţe ai statelor din G20 s-au angajat să pună creşterea economică înaintea austerităţii în încercarea de a revitaliza economia globală care „a rămas prea slabă“ şi să ajusteze politicile de stimulare cu grijă astfel încât revenirea să nu fie împiedicată de pieţele financiare, scrie agenţia Thomson Reuters.

Ei pun astfel capăt dezbaterii creştere economică versus austeritate. Rusia, ţara gazdă a reuniunii G20, a asigurat că participanţii au luat piciorul de pe pedala de acceleraţie care ducea statele spre obiectivele de reducere a datoriilor şi deficitelor bugetare şi că ei se concentrează în schimb pe creştere şi pe cum pot băncile centrale să retragă programele de stimulare fără să provoace şocuri. „Colegii din G20 nu au decis să-şi asume responsabilitatea să reducă deficitele bugetare şi datoriile, cel puţin până în 2016. Unii oameni cred că mai întâi trebuie să asiguri creşterea economiei“, a afirmat ministrul rus de fi­nanţe Anton Siluanov.

În timp ce revenirea din SUA prinde forţă, motorul de creştere chinez dă rateuri. De asemenea, încercarea Japoniei de a ieşi din deflaţiei nu a ajuns la viteza necesară desprinderii, iar cererea din zona euro este prea slabă pentru a crea locuri de muncă.

În schimbul promisiunii că vor face clare intenţiile privind politica monetară, SUA au cerut ca raportul final al reuniunii să nu conţină ţinte fiscale angajante, sus­ţi­nând că ajustarea trebuie „calibrată“ în funcţie de condiţiile economice specifice fiecărei ţări.

Chiar şi ministrul de finanţe al Germaniei Wolfgang Schaeuble, până acum un adept convins al tratamentului cu austeritate, a declarat că stimularea economică ar trebui să aibă prioritate în faţa redicerii deficitului. „Reuniunea a trimis un semnal important, că am convenit că cea mai importantă misiune este să întărim creşterea şi să înfiinţăm locuri de muncă“, a afirmat Schaeuble.

 

Mobilizare împotriva evaziunii

G20 a luat în seamă apelurile ţărilor emergente, pentru prevenirea undelor de şoc care ar putea fi provocate de restrângerea achiziţiilor de obligaţiuni de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite, atunci când creşterea economiei americane va fi suficient de solidă, se arată într-o declaraţie a grupului.

Declaraţia reiterează că statele trebuie să progreseze rapid către rate de schimb valutar stabilite de piaţă şi să evite devalorizarea monedelor în detrimentul concurenţei.

„Viitoarele schimbări ale politicilor monetare vor continua să fie stabilite cu atenţie şi comunicate clar“, potrivit declaraţiei publicate după două zile de discuţii ale miniştrilor de Finanţe şi reprezentanţilor băncilor centrale din statele G20.

G20 susţine şi un plan al Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE), de îmbunătăţire a sistemelor fiscale la nivel mondial. Grupul sprijină astfel eforturile OCDE pentru împiedicarea companiilor mari să folosească structuri complicate de proprietate pentru a evita plata taxelor acolo unde desfăşoară majoritatea afacerilor.

„Acordul privind taxele este susţinut, dar diavolul stă în detalii. Nu este clar cum va fi aplicat“, a declarat Marc Chandler, director la Brown Brothers Harriman&Co. în New York.

Ţările din G20 au o pondere de 90% în economia mondială şi de două treimi în populaţie globului.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO