Business Internaţional

Ţările din regiune, ameninţate de un val în creştere de disponibilizări. Multe pierderi de locuri de muncă au legătură cu suferinţa din Germania

Ţările din regiune, ameninţate de un val în creştere...

Autor: Catalina Apostoiu

11.11.2024, 22:54 236

În Bulgaria, în următorul an, peste 17.000 de companii plănuiesc disponibilizări, marcând o creştere de 37% a numărului de firme obliga­te să-şi restrângă activitatea şi să-şi reducă numărul de locuri de muncă, scrie Novinite.

În 2023, 12.600 de companii au anunţat reduceri ale numărului de poziţii. Datele provin dintr-un studiu realizat de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă privitor la nevoile pie­ţei muncii. Printre cele mai afecta­te sectoare sunt comerţul, transpor­tul şi HoReCa, care reprezintă 37,2% din disponibilizările aşteptate, urmate de administraţia publică, edu­caţia, sănătatea şi serviciile so­ciale. Industria este de asemenea sem­nificativ afectată.

În plus, raportul arată că firmele bulgare vor avea nevoie de aproape 262.000 de muncitori şi specialişti în următorul an. În 17 din 28 de regiuni, nevoia de forţă de muncă depăşeşte numărul de şomeri înregistraţi.

Profesiile cele mai căutate sunt ce­le de dascăl, asistent, medic, ingi­ner mecanic, farmacist. La nivelul diver­selor sectoare, este nevoie de a­proape 49.764 de muncitori, un nu­măr în creştere cu 1,3% în termeni anuali.

În Polonia, recent se părea că si­tu­aţia nu va fi atât de rea. Între timp, însă, companiile au început să-şi restrângă activitatea, iar experţii spun că mii de angajaţi sunt în peri­col, potrivit igryfino.pl. Veşti dezas­tru­­oa­se au venit re­cent de la Gdansk, unde compania ame­ricană Intel a decis să reducă lo­curile de muncă. Amploa­rea disponi­bilizărilor urmea­ză să fie dezvăluită în scurt timp.

Ca urmare a concedierilor de grup, numărul angajaţilor companiei de stat PKP Cargo a scăzut cu 3.665. De asemenea, aproape 700 de oa­meni îşi vor pierde locurile de muncă drept urmare a concedierilor de grup din industria siderurgică. Fabricile care au stat decenii la temelia eco­no­miei comunităţilor locale sunt închi­se, iar sute de angajaţi sunt nevoiţi să caute ale locuri de muncă.

Experţii spun că disponibilizările în masă vor continua, iar rapoartele in­dică de asemenea că situaţia este proas­tă. Chiar şi un sondaj rapid al Dziennik Gazeta Prawna arată că e­xis­tă oraşe în care numărul anunţuri­lor de disponibilizări colective este în creştere.

De exemplu, în Lodz anul acesta, opt fabrici şi-au anunţat intenţia de a concedia 1.360 de oameni.

Grzegorz Kulis, expert pe piaţa muncii în cadrul BCC, spune că o parte din problemele Poloniei rezultă din recesiunea din Germania, deoarece această ţară este principalul partener compercial al Poloniei.

La nivel naţional, 161 de antreprenori au depus declaraţii de disponibilizări, numărul locurilor de muncă vizate ridicându-se la 19.800.

Problemele economice ale Germaniei se răsfrâng puternic şi asupra industriei manufacturiere a Cehiei, cu companii închizând fabrici şi eliminând mii de locuri de muncă, notează expats.cz.

O mare parte din economia cehă este dependentă de exporturile auto.

În ultimul trimestru, 31 de angajatori au raportat disponibilizări în masă, cu un număr total de peste 6.000 de locuri de muncă afectate. Experţii avertizează că deşi disponibilizările nu se vor materializa probabil imediat, impactul va fi resimţit la nivelul mai multor sectoare.

Şi în Ungaria temerile privind viitoare posibile disponibilizări sunt în creştere, ţara fiind la rândul său afectată de situaţia dificilă a constructorilor auto din Germania şi de situaţia economică generală slabă din cea mai mare economie europeană.

În afară de Germania şi China, Ungaria este singura ţară din lume în care sunt prezenţi toţi trei constructorii auto premium germani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels