Business Internaţional

Ţările europene încheie noi acorduri pentru GNL, caută alternative la gazele ruseşti

Ţările europene încheie noi acorduri pentru GNL,...

Autor: Catalina Apostoiu

22.05.2022, 21:49 131

Un nou acord în domeniul GNL va permite Finlandei şi Estoniei să pună capăt importurilor de gaze ruseşti, în timp ce Polonia şi Bulgaria primesc ajutor din partea ţărilor vecine şi furnizorilor de GNL pentru a-şi acoperi golul lăsat de decizia Rusiei de a întrerupe livrările de gaze naturale către acestea.

Excelerate Energy a semnat un acord pe 10 ani pentru închirierea unei nave care stochează GNL către Finlanda, permiţând acestei ţări şi vecinei sale Estonia să pună capăt importurilor de gaze ruseşti chiar în iarnă, scrie Bloomberg.

Compania de stat Gasgrid Finland Oy a închiriat o FSRU, navă utilizată ca terminal offshore de im­port de GNL, acordul cu Excelerate urmând unei vizite a liderilor finlandez şi suedez la Casa Albă. Finlanda şi Suedia vor să adere la NATO şi să pună capăt depen­denţei de importurile de energie rusească în urma războiului din Ucraina. Germania, Italia şi alte ţări europene încearcă la rândul lor să-şi crească importurile de GNL cu nave FSRU.

Cererea Finlandei şi Estoniei se ridică la aproximativ 3 miliarde de metri cubi pe an, iar nava poate livra 5 miliarde de metri cubi, potrivit CEO-ului Excelerate, Steven Kobos. Orice surplus poate fi vândut către ţările vecine, a arătat acesta.

Polonia şi Bulgaria primesc ajutor de la ţările vecine şi furnizorii de GNL pentru a putea acoperi golul lăsat de decizia Rusiei de întrerupere a livrărilor de gaze naturale, potrivit naturalgasintel.com.

Când Rusia a întrerupt livrările luna trecută, Grecia şi alte ţări din sud-estul Europei s-au oferit imediat să ajute cele două ţări.

„Polonia şi Bulgaria nu au nevoie imediată de volume mari, acestea putând fi acoperite prin reconfigurarea livrărilor intra-UE şi utilizarea cărbunelui în producţia de energie. De asemenea, faptul că livrările ruseşti au fost întrerupte în primăvară a ajutat“, arată Marco Giuli, de la Brussels School of Governance din Belgia.

Viitorul FSRU Alexandroupolis al Greciei va dubla capacitatea de lichefiere a ţării.

Compania Gastrade intenţionează să localizeze vasul în apropiere de portul Alexandroupolis pentru a furniza GNL Greciei, Bulgariei, Serbiei şi Macedoniei de Nord. Unitatea ar putea deveni operaţională la sfârşitul anului 2023.

Gastrade dezvoltă un al doilea project în apropierea Alexandoupolis, INGS, care ar putea furniza GNL Moldovei şi Ucrainei. Alte două proiecte GNL sunt în dezvoltare de asemenea în Grecia.

Grecia furnizează Bulgariei gaze de la întreruperea livrărilor ruseşti via terminalul GNL Revithoussa. Bulgaria se aşteaptă de asemenea să încheie noi acorduri GNL cu Grecia şi Turcia şi urmează să primească GNL americane din iunie.

Accesul la noi conducte este de asemenea aşteptat să ajute Polonia şi Bulgaria să acopere cererea de gaze în această iarnă.

În cazul Poloniei, compania de stat PGNiG a încheiat de asemenea recent un acord preliminar pentru importul a 3 milioane tone de GNL pe an din SUA.

Iar ţara ar fi interesată să coopereze cu Portugalia cu privire la posibilitatea transbordării de GNL, anunţa premierul polonez Mateusz Morawiecki la sfârşitul săptămânii trecute, adăugând că gazele ar putea fi trimise către alte ţări pentru a le ajuta să-şi reducă dependenţa de Rusia, notează Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO