Business Internaţional

Ţările indisciplinate bugetar riscă amenzi de până la 0,1% din PIB

Ţările indisciplinate bugetar riscă amenzi de până la 0,1% din PIB

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

31.01.2012, 00:04 139

Ţările care vor încălca prevederile noului pact fiscal, prin care Germania vrea să înăsprească disciplina bugetară în Europa, ar putea fi sancţionate cu o amendă echivalentă cu până la 0,1% din PIB de către Curtea Europeană de Justiţie, potrivit The Wall Street Journal.

De asemenea, orice stat care vrea să folosească, începând din martie 2013, fondul permanent de ajutor financiar al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, va trebui să adopte înainte pactul fiscal, care va fi activat după ratificarea de către parlamentele naţionale din 12 ţări. Aproape toate statele UE, inclusiv România, au anunţat în luna decembrie că vor adera la pactul fiscal. Marea Britanie a transmis că nu va adopta pactul, întrucât nu a obţinut o serie de concesii pentru ocrotirea centrului financiar londonez.

Totodată, UE va permite ţărilor care au datorii cu mult sub nivelul de 60% din PIB şi unde riscurile în ceea ce priveşte stabilitatea pe termen lung a finanţelor publice sunt reduse să ajungă la un deficit structural anual de 1% din PIB, comparativ cu 0,5% din PIB în cazul celorlaltor state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO