Business Internaţional

Ţările latine îşi fac o uniune economică şi politică proprie

Ţările latine îşi fac o uniune economică şi politică proprie

Foto Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

05.12.2011, 00:02 820

Ţările din America Latină şi Insulele Caraibe au semnat în Venezuela "Declaraţia de la Caracas" pentru a oficializa formarea Comunităţii Statelor din America Latină şi Insulele Caraibe, o uniune economică şi politică din care SUA şi Canada nu fac parte.

Liderii şi oficialii din 33 de ţări au aprobat declaraţia prin care se angajează să îmbunătăţească relaţiile din regiune, notează Bloomberg.

Celac, aşa cum este cunoscută uniunea şi despre care preşedintele venezuelean Hugo Chavez spune că înde­plineşte visul lui Simon Bolivar şi al altor luptători pentru eliberare din regiune, va căuta să îmbunătăţească comerţul regional şi integrarea şi ar putea crea un fond de salvare internaţional pentru a proteja ţările membre împotriva crizei economice mondiale.

"Punem piatra de temelie pentru integrare. Doar uni­tatea ne va oferi libertate", a declarat Chavez.

În timp ce liderii ţărilor care critică politica externă a SUA, din care fac parte Cuba, Nicaragua şi Venezuela, au spus că se aşteaptă ca Celac să înlocuiască Organizaţia Statelor Americane (OSA) care are sediul în Washington, alte ţări membre, din Mexic până în Chile, consideră această uniune ca fiind o organizaţie complementară.

"Această uniune este în interesul nostru, nu împotriva OSA sau a Summitului Iberoamerican. Această întâlnire este un pas înainte în direcţia cea bună pentru America Latină", a spus Juan Manuel Santos, preşedintele Columbiei.

În timp ce SUA s-au abţinut de la comentarii, preşe­dintele chinez Hu Jintao i-a trimis lui Chavez o scrisoare prin care felicită regiunea pentru formarea uniunii.

Chile îşi va asuma preşedinţia uniunii în primul an, iar următorul summit se va desfăşura la sfârşitul anului viitor în capitala ţării, Santiago.

Preşedinţii din Costa Rica, El Salvador, Guayana şi Peru nu au putut participa la întâlnirile Celac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO