Business Internaţional

Ţările mai bogate ale UE fac presiuni pentru reducerea cofinanţării României şi a altor state cu probleme

Ţările mai bogate ale UE fac presiuni pentru reducerea cofinanţării României şi a altor state cu probleme

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

04.10.2011, 00:05 1395

Un grup de state bogate din UE condus de Franţa, Olanda şi Marea Bri­tanie vrea scăderea substanţială a fon­du­rilor de 2,9 mld. euro pe care CE ar trebui să le suporte după reducerea de la 15% la 5% a cofinanţării care re­vine Ro­mâniei şi altor cinci state mem­bre pentru proiectele finanţate cu bani europeni.

Grupul, din care mai fac parte ţările nordice - contribuabili neţi la bugetul UE - se teme de impactul pe care aceste cheltuieli le-ar avea asupra pro­priilor finanţe, scrie Financial Times.

CE a anunţat la începutul lunii august că planul de accelerare a plăţii de subvenţii europene ar putea aduce eco­nomii de 2,9 mld. euro pentru Grecia, Portugalia, Irlanda, Letonia, Ro­mânia şi Ungaria, ţări care au fost ne­voite să apeleze la ajutor financiar extern din cauza crizei. Pentru Ro­mâ­nia, aceste economii pot ajunge la 714 milioane de euro.

Fondurile de 2,9 miliarde de euro ar fi suportate de CE. Fondurile struc­tu­rale ating o valoare totală de 50 mld. euro pe an în UE.

"Dacă trebuie să contribui cu doar 5% la costurile proiectului, înseamnă că practic primeşti bani gratis. Nu ne place acest lucru. Guvernele trebuie să vină cu propriii bani pentru a demonstra că finanţează proiectele bune", a declarat re­prezentantul unuia dintre statele implicate în discuţii.

O opoziţie mai extinsă se formează îm­potriva unei componente a pro­pu­nerii CE în baza căreia s-ar plăti cea mai mare parte a sumei de 2,9 miliarde de euro, cea care prevede ca planul să se aplice retroactiv din momentul în care ţările au început să primească asistenţă finan­ciară.

Componenta retrospectivă repre­zintă "cel puţin jumătate" din sumele avute în vedere, au afirmat doi diplo­maţi. Aceasta ar însemna restituirea către state a 10% din valoarea proiec­telor cofinanţate cu bani europeni pentru care au fost depuse cereri în ultimele câteva luni sau câţiva ani. Un negociator a afirmat că unele gu­verne se tem că planul CE, în va­rianta actuală, ar duce la creşterea buge­tului pentru anul următor. Bugetul UE este asigurat prin contribuţii ale sta­telor membre. Comisia susţine însă că poate finanţa programul din rezerve existente.

Grupuri de specialişti ai statelor membre încearcă să ajungă la un con­sens cu privire la propunerea CE, pre­zen­tată de Comisie în iunie, prin care plăţile către cele şase state ar urma să fie efectuate în ianuarie 2012, după pri­mi­rea acordului Parlamentului Euro­pean.

Multe state din UE au dificultăţi în chel­tuirea fondurilor europene, care pot ajunge până la 4% din PIB şi sunt înso­ţite de reguli comunitare stricte, notează publicaţia britanică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO