Business Internaţional

Ţările membre FMI se angajează să nu folosească devalorizarea monedelor în disputele comerciale

Ţările membre FMI se angajează să nu folosească...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

13.10.2018, 14:01 269

Membrii FMI au anunţat, sâmbătă, că se angajează să se abţină de la devalorizarea monedelor şi să intensifice cooperarea privind comerţul, pe fondul escaladării conflictelor comerciale şi a creşterii costurilor împrumuturilor, ce ameninţă să afecteze creşterea economică globală. 

Acordul a venit după ce secretarul Trezoreriei SUA Steve Mnuchin a declarat că Washingtonul suspectază că autorităţile chineze ar pute slăbi în mod voit yuanul faţă de dolar, scădere care ar putea să ofere exporturilor chineze un avantaj comercial şi o compensare, după majorarea tarifelor vamale de către SUA.

Într-un comunicat comun, ţările membre ale FMI se declară de acord să caute moduri pentru a îmbunătăţi activitatea Organizaţiei Mondiale a Comerţului, pentru o mai bună rezolvare a disputelor comerciale.

"Comerţul liber echitabil şi reciproc avantajos, precum şi nvestiţiile sunt motoarele cheie pentru creştere economică şi crearea de locuri de muncă", a afirmat în declaraţie Comitetul Monetar şi Financiar Internaţional (IMFC).

"Vom evita devalorizările competitive şi nu ne vom orienta cursurile de schimb în scopuri competitive", a adăugat acesta.

Temerile că sporirea tensiunilor comerciale la nivel mondial şi creşterea ratelor dobânzilor din SUA ar putea dăuna creşterii au afectat pieţele mondiale în ultimele zile, iar liderii lumii financiare, reuniţi la întâlnirea anuală a FMI şi Băncii Mondiale din insula Bali, au emis avertismente legate de riscurile în creştere. "Redresarea este din ce în ce mai neuniformă, iar unele riscuri identificate anterior s-au materializat parţial", a afirmat comunicatul, referindu-se la disputa tarifelor comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO