Business Internaţional

Ţările UE sunt de acord cu reformele privind drepturile de autor

Ţările UE sunt de acord cu reformele privind drepturile...

Autor: Marinela Sarbu

09.02.2019, 03:05 40

Efortul UE de a rescrie regulile privind drepturile de autor pentru a lua în considerare platformele online cum ar fi Google Alphabet Inc. a făcut un pas înainte vineri, când majoritatea ţărilor membre au convenit asupra unei poziţii comune pentru discuţiile de săptămâna viitoare cu parlamentarii. 

Negocierile s-au blocat luna trecută, după ce ţările UE nu au reuşit să-şi depăşească diferenţele, printre care dacă societăţile mici ar trebui să se supună regulilor, pe care criticii le-au pus pe seama lobby-ului Google şi al altora, relatează Reuters.

Italia, Polonia, Ţările de Jos, Suedia, Finlanda, Luxemburg, Malta şi Slovacia nu au fost de acord cu proiectul.

UE trebuie să-şi concilieze poziţia cu cea a Comisiei Europene şi a Parlamentului European.

Comisia, care a iniţiat dezbaterea cu privire la această chestiune acum doi ani, a declarat că revizuirea va proteja patrimoniul cultural al Europei şi va crea condiţii de concurenţă echitabilă între marile companii online şi editori, radiodifuzori şi artişti.

Şeful UE digital Andrus Ansip a declarat că speră că ar putea ajunge la o înţelegere la discuţiile marţi şi miercuri.

Grupurile de lobby, asociaţia europeană a revistelor, Asociaţia Editorilor Ziarelor Europene, Consiliul Editorilor Europeni şi News Media Europe au salutat acordul, dar au spus că ar trebui făcute mai multe pentru a le fi protejate drepturile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO