Business Internaţional

Taxarea echitabilă a Big Tech ar putea acoperi costurile vaccinării întregii planete: Ţările din G20 pierd 32 mld dolari pe an în venituri fiscale de la cele mai mari cinci companii de tehnologie din lume

Taxarea echitabilă a Big Tech ar putea acoperi costurile...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.05.2021, 17:11 105

Un grup pentru drepturile omului a concluzionat că regulile interna­ţionale fiscale nu reflectă cu exactitate prezenţa economică globală a Big Tech.

O rată minimă a unui impozit global ar putea descuraja evitarea impozitelor, arată un studiu al unui grup pentru drepturile omului.

Potrivit analizei publicate ActionAid, ţările din G20 pierd până la 32 miliarde dolari (26 miliarde euro) pe an în venituri fiscale de la cele mai mari cinci companii de tehnologie din lume, scrie Deutsche Welle. Aceste fonduri ar acoperi costurile vaccinări complete împotriva COVID-19 pentru fiecare fiinţă umană de pe planetă, a concluzionat ONG-ul. „Ceea ce este frapant în ceea ce priveşte cifrele pe care le obţinem este mărimea lor; sunt atât de mari şi vedem acum, în vremuri de COVID-19, ce s-ar fi putut face cu acei bani în scopuri publice“, a declarat pentru DW managerul de programe şi politici fiscale globale al ActionAid Anders Dahlbeck. ONG-ul internaţional a analizat informaţiile fiscale dispo­nibile despre Alphabet, Amazon, Apple, Facebook şi Microsoft - cinci dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume - pentru a arăta ce venituri ar putea fi generate de un regim fiscal care reflectă cu mai mare precizie prezenţa economică globală a acestor coloşi.

„Într-un moment în care guvernele caută cu disperare venituri pentru a finanţa cheltuielile de reacţie la COVID-19, neutilizarea acestei posibile resurse fiscale este o oportunitate ratată“, au scris autorii raportului.

Analiza subliniază modul în care creşterea economiei digitale a complicat practicile de impozitare a companiilor. Majoritatea regulilor fiscale globale existente au fost concepute înainte de apariţia internetului, se arată în raport. O dificultate cheie pusă de economia digitală este stabilirea locului în care geografic ar trebui impozitate profiturile unei companii. Companiile Big Tech, precum cele examinate, au utilizatori şi clienţi în întreaga lume. Dar structura legilor internaţionale privind impozitul pe profit înseamnă că companiile tind să plătească impozite în ţări pe care şi le aleg pentru a avea sediul.

Pentru majoritatea companiilor Big Tech, aceasta înseamnă nordul, în special în Statele Unite. Cadrele fiscale globale au determinat, de asemenea, companiile să caute jurisdicţii cu impozite reduse, cum ar fi Irlanda sau Caraibe.

Companiile de tehnologie utilizează adesea lacune legislative care permit companiilor să îşi transfere unele dintre profituri acolo. "Œn ciuda faptului că o mare parte a activităţii economice are loc în ţările din sudul planetei, este foarte greu pentru acele ţări să obţină efectiv venituri din taxe de la aceste companii pe baza modului în care arată regulile fiscale în prezent", a spus Dahlbeck.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO