Business Internaţional

Taxarea profiturilor excedentare ale companiilor câştigă teren în Europa în criza energiei şi a costurilor de trai

Taxarea profiturilor excedentare ale companiilor...

Autor: Catalina Apostoiu

28.11.2022, 00:00 65

♦ Un număr în creştere de ţări europene introduc sau plănuiesc să introducă o taxă pe profiturile în exces obţinute de bănci şi companii pentru a finanţa măsurile de susţi­nere a gospodăriilor în faţa accele­rării crizei energiei şi costurilor de trai.

În Spania, o propunere modificată privitoare la o astfel de taxă pentru băncile şi marile companii de energie ale ţării a trecut de primul hop în parlament la finalul săptămânii trecute, relatează Reuters.

Mai multe companii de energie ameninţaseră că vor da guvernul în judecată dacă taxa de 1,2% pe câştigurile lor este aprobată în forma iniţială. Iniţial, obiectivul era ca taxele să genereze în total 7 miliarde de euro în 2023 şi 2024 care să ajute gospodăriile să facă faţă costurilor de trai în creştere. În urma modifică­rilor, suma va fi considerabil redusă.

În Franţa, o taxă similară analizată pentru limitarea profitu­rilor de pe urma preţurilor ridicate la energie în scopul finanţării susţinerii pentru gospodării şi companii în lupta cu inflaţia ar putea costa gigantul local din sectorul energiei nucleare EDF, deja împovărat de datorii, aproximativ 5 miliarde de euro anul viitor, potrivit Les Echos.

Taxa, dezbătută în prezent de parlament, ar face din EDF de departe cel mai mare contributor la această schemă.

Şi în Germania politicienii încearcă să revendice o parte din profiturile pe care companii ca RWE le obţin de pe urma preţurilor ridicate la energie, scrie Bloomberg.

Aceştia intenţionează să revendice câştigurile obţinute de pe urma preţurilor de peste 130 de MWh pentru energie solară, eoliană şi nucleară, guvernul german fiind în căutare de finanţare pentru pachetul său de măsuri de susţinere a consumatorilor.

Taxa va fi aplicată producătorilor de electricitate în funcţie de combus­tibilul pe care aceştia îl folosesc. Măsurile se vor aplica pe o perioadă de 10 luni începând cu septembrie 2022, până la sfârşitul lunii iunie 2023 şi ar putea fi prelungite până la finalul anului 2024.

Senatul Cehiei a votat de asemenea în favoarea introducerii unei taxe pe veniturile excepţionale ale producătorilor de energie, băncilor şi companiilor miniere, notează Czech Radio.

Taxa va fi valabilă de anul viitor până în 2025 şi va fi stabilită la 60%. Aceasta este menită să ajute statul să acopere costul susţinerii gospodăriilor şi companiilor afectate de scumpirea fără precedent a energiei.

Şi companiile de energie din Finlanda ar putea plăti o taxă similară începând cu anul viitor, scrie Euractiv.

Guvernul finlandez dezbate în prezent o astfel de taxă care ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor. Oficialii finlandezi nu au oferit o estimare a veniturilor ce ar putea fi astfel obţinute de stat, dar au dat asigurări că aceasta nu va afecta investiţiile în regenerabile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO