Business Internaţional

Taxe mai mari, recompense pentru bună purtare, amenzi, proteste: oraşele europene reacţionează în număr tot mai mare la asaltul turiştilor străini

Taxe mai mari, recompense pentru bună purtare, amenzi,...

Autor: Catalina Apostoiu

10.07.2024, 00:05 96

Sofia îşi va majora taxa turistică, propunerea fiind lansată la ultima şedinţă a Consiliului Consultativ pe Turism din capitală, scrie Novinite.

Aceasta este prima ajustare din ultimii ani. În prezent modestă în ra­port cu alte oraşe europene, taxa tu­ris­tică a Sofiei a rămas în mare măsu­ră neschimbată. Spre deosebire de practicile altor oraşe unde turiştii plă­tesc această taxă separat la înregis­trarea la hotel, sistemul din Sofia o include în taxa pe cazare.

Oraşul colectează anual peste 2,3 milioane de leva (1,16 milioane de euro) de pe urma acestei taxe. Mo­dificările urmează să fie imple­men­ta­te începând cu 1 ianuarie 2025.

În primul semestru din 2024, Sofia a consemnat o creştere de 6% a numărului de turişti faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile obţinute în urma majorării taxei sunt aşteptate să urce la aproximativ 5,6 milioane de euro anual.

Copenhaga oferă tururi gratuite la muzee, ateliere de artă şi multe alte recompense vizitatorilor care participă la iniţiative prietenoase cu climatul, potrivit The New York Times.

Într-o vreme în care destinaţiile europene copleşite de turişti impun restricţii şi taxe, capitala daneză în­cearcă o abordare diferită, răsplătin­du-i pe vizitatorii care se poartă responsabil.

Începând cu 15 iulie, turiştii care dau dovadă de un comportament „ecologist“ participând la iniţiativele verzi ale oraşului vor primi acces la muzee, mese gratuite şi altele.

„Sperăm ca arătând succesul acestui tip de iniţiativă, alte oraşe din întreaga lume vor fi inspirate să-şi găsească modalitatea de a încuraja un comportament mai sustenabil al turiştilor“, a declarat Mikkel Aaro-Hansen, CEO al Wonderful Copen­ha­gen, organizaţia de turism pentru zona capitalei Danemarcei.

În schimb, în Grecia, autorităţile multă vreme permisive în faţa exceselor turismului, încearcă să-şi întărească controlul în acest sector, notează Le Figaro.

Pe lângă o mişcare a plajelor libere, lansată în vara anului trecut de locuitorii din Insulele Ciclade, care acuză privatizări ilegale ale unor întinderi de nisip, guvernul grec încearcă să disciplineze turiştii.

După ce a recurs la drone, ministerul grec al economiei a impus amende de peste 350.000 de euro în cinci zile. „Peste 1.000 de plângeri din partea cetăţenilor“ au fost analizate, a precizat ministerul.

În Barcelona, locuitorii protestează intens împotriva supraturismului.

Costurile în creştere din sectorul rezidenţial al oraşului reprezintă unul din principalele motive din spatele protestelor, împreună cu efectele turismului asupra comerţului local şi condiţiilor de muncă, potrivit Le Monde.

Locuitorii Barcelonei cer un nou model economic care să ducă la reducerea numărului de turişti, de ordinul milioanelor anual.