Business Internaţional

Tehnologia revoluţionează scena restaurantelor europene. Cum arată topul start-up-urilor tech care schimba industria ospitalităţii

Tehnologia revoluţionează scena restaurantelor...

Autor: Iulian Tenchiu

28.12.2022, 13:35 431

La fel ca şi orice alt sector, industria restaurantelor a trebuit să renunţe la modelul de business tradiţional şi să se abată de la normele convenţionale, pe măsură ce tendinţele de consum ale clienţilor au evoluat odată cu revoluţia tehnologică, potrivit eu-startups.com.

În 2018, gospodăriile din Uniunea Europeană au cheltuit peste 956 miliarde de euro pe „servicii de catering”, care includ cafenele, restaurante şi alte unităţi alimentare. Pentru a putea privi lucrurile în perspectivă, trebuie menţionat că cheltuielile pentru catering ajung să insumeze la nivel global 7% din cheltuielile gospodăriilor. Altfel spus, este vorba despre o piaţă vastă unde tendinţele de consum sunt într-o continuă schimbare şi unde inovaţiile au loc la tot pasul.

Top 5 start-up-uri din tehnologie care revoluţionează scena restaurantelor europene:

  1. Last.app a fost infiinţată de doi foşti angajaţi ai Glovo în Barcelon şi foeră o soluţie software de tipul all-in-one pentru industria ospitalităţii. Datorită capacităţilor sale de a juca rolul unei platforme complexe, dar şi a magazinului online pe care îl încorporează, Last.app stabileşte standardele pentru ecosistemul de management al restaurantelor. Recent, start-upul a finalizat o rundă de finanţare de unde a atras 2,2 milioane de euro cu care caută să-şi consolideze prezenţa pe piaţa spaniolă înainte de a îşi începe extinderea în Europa.

 

  1. Ambl s-a născut în Londra în 2021 şi este o aplicaţie pentru localuri şi clienţii acestora care caută să ofere o mână de ajutor celor ce vor să evite situaţiile în care trebuie să anuleze o rezervare în ultimul moment dar şi pentru cei ce vor să evite costul unor rezervări pe care nu le pot onora, oferind alternative rapide şi accesibile. În prezent, aplicaţia operează doar în câteva cartiere din Londra, dar după ce a obţinut o finanţare de 1,52 milioane de euro, echipa din spatele start-up-ului plănuieşte pentru 2023 o extindere pe tot teritoriul Marii Britanii.
 
  1. Filipindish este un alt software care revoluţionează industria reataurantelor, care a luat naştere în 2015 în Dublin. Aplicaţia oferă o platformă all-in-one pentru restaurante şi baruri prin intermediul căreia jucătorii din industria ospitalităţii pot oferi clienţilor experienţe digitale impcabile. Plaforma oferă suportul tehnologic necesar pentru marketing digital, comenzi realizate cu ajutorul codurilor QR, comenzi online şi livrare. La începutul lui 2022, compania a reuşit să obţină 87 de milioane de euro din partea Teencent, ceea ce a făcut ulterior să fie evaluată la peste 1 miliard de euro, fiind astfel plasată pe lista noilor unicorni europeni care vor lua naştere pe final de 2022.
 
  1. Kitsch s-a născut la Lisabona în 2022 şi ajută restaurantele să-şi construiască site-uri care să se plieze perfect pe nevoilee clienţilor. Aplicaţia pune la dispoziţie o platformă all-in-one cu care restaurantele pot prelua controlul asupra produselor, cleinţilor şi operaţiunilor lor pentru a-şi creşte vânzările şi pentru a mişcora costurile. Kitsch a obţinut recent de asemenea o finanţare de 3,25 milioane de euro şi se ocupă cu facilitarea tranziţiei restaurantelor de la mediul convenţional şi modul de operare convenţional la digital.
 
  1. Uneori, aşteptarea chitanţei la masă poate părea o eternitate, iar Sunday, cu sediul la Paris şi-a propus să ofere o soluţie pentru această problemă. Aplicaţia facilitează procesul de plată şi rezolvă operaţiunea în sine în mai puţin de 10 secunde. Este la fel de simplu precum scanarea unui cod QR. Sunday s-a lansat în 2021 şi a obţinut rapid o finanţare de de 20,4 milioane de euro cu care încearcă să se extindă în SUA şi Europa. Recent, compania din spatele aplicaţiei a deschis un birou în Atlanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO