Business Internaţional

Temerea lui Basescu: au nevoie bancile din UE ca statele sa "bage in ele" inca 250 mld. euro?

Temerea lui Basescu: au nevoie bancile din UE ca statele sa "bage in ele" inca 250 mld. euro?

Autor: Crenguta Nicolae

02.04.2011, 19:03 27

Presedintele Traian Basescu spunea recent ca se teme de ointoarcere a crizei, avand in vedere ca testele de stres releva castatele europene vor fi nevoite "sa bage repede in banci" inca 250de miliarde de euro. Despre ce e vorba?

Cum bine stim de anul trecut, testele care doreau sa masoarerezistenta bancilor europene la socurile unei noi crize financiareau fost un esec.

Din doua motive: unul, pentru ca au avut la baza criterii preablande, cu estimari care chiar in momentul cand se aplicau la testerau depasite (in rau) de realitatea din teren sau de previziunilemai recente, iar celalalt, pentru ca de la tara la tara a fosttratata diferit problema creantelor detinute de banci, minimalizandin special ponderea in portofolii a obligatiunilor emise de tarilecu probleme (Grecia, Spania, Portugalia).

Asa se explica faptul ca Spania, care a abordat cu strictetetestul, a avut si cele mai multe banci cazute la test. In total,cinci nefericite "cajas" spaniole si doar doua banci cu anverguramai mare (Hypo Real Estate si ATE Bank) au picat testul, adica nus-au incadrat in plafonul minim (6%) de adecvare a capitalului derang I - principal. Citiţi mai mult despre "Temerea lui Băsescu" pewww.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO