Business Internaţional

Temeri în Norvegia cu privire la „secarea“ celui mai mare fond suveran

Guvernatorul băncii centrale a Norvegiei Oystein Olsen a declarat că majorarea acestor cheltuieli, care reprezintă în prezent aproximativ 20% din buget şi 8% din PIB, trebuie oprită acum pentru a proteja fondul de 900 mld. dolari.

Guvernatorul băncii centrale a Norvegiei Oystein Olsen a declarat că majorarea acestor cheltuieli, care reprezintă în prezent aproximativ 20% din buget şi 8% din PIB, trebuie oprită acum pentru a proteja fondul de 900 mld. dolari.

Autor: Catalina Apostoiu

21.02.2017, 00:04 1882

Atât guvernatorul băncii centrale a Norvegiei, cât şi Partidul de Centru, o formaţiune cu agendă populistă care urcă în sondaje şi vrea să joace un rol esenţial în îndepărtarea de la putere a guvernului minoritar condus de conservatori, se opun cheltuirii unei părţi în creştere din fondul suveran al ţării în scopul susţinerii economiei.

Norvegienii vor ieşi la vot în alegeri generale în septembrie, scrie Bloomberg.

Guvernatorul băncii centrale şi-a întărit recent avertismentele cu privire la  cheltuirea unei părţi tot mai mari din veniturile din petrol ale ţării, arătând că se aşteaptă la o pierdere de capital de 50% pentru cel mai mare fond suveran al lumii în decursul următorilor 10 ani.

Guvernatorul Oystein Olsen a declarat că majorarea acestor cheltuieli, care reprezintă în prezent aproximativ 20% din buget şi 8% din PIB, trebuie oprită acum pentru a proteja fondul de 900 miliarde de dolari.

„Cu un nivel ridicat de cheltuire a veniturilor din petrol, există riscul unei reduceri dramatice a capitalului fondului“, a declarat Olsen. „Acesta s-ar materializa de exemplu în cazul în care o recesiune mondială ar antrena atât un declin al veniturilor din petrol, cât şi randamente scăzute sau negative ale capitalului fondului.“

Retragerile din cadrul fondului sunt aşteptate să crească cu aproximativ 25% în acest an. Guvernul ţării a fost obligat anul trecut să recurgă la fond pentru prima dată pentru a acoperi nevoile bugetare şi a proteja economia în faţa prăbuşirii preţurilor petrolului.

Partidul de Centru din Norvegia se opune de asemenea eforturilor premierului ţării Erna Solberg de a susţine economia prin cheltuirea unei părţi din veniturile din petrol.

În urma deciziei Marii Britanii de a părăsi UE şi victoriei lui Donald Trump în SUA, partidul avansează în sondaje. Acestea sugerează că mesajul anti-centralizare, anti-sistem al partidului este bine primit de tot mai mulţi alegători, atât de stânga, cât şi de dreapta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO