Business Internaţional

Temerile privitoare la viitorul industrial al Germaniei se ascut. Din locomotiva economică a Europei, ţara devine o povară economică pentru continent

Temerile privitoare la viitorul industrial al Germaniei...

Autor: Catalina Apostoiu

30.10.2024, 22:04 2310

Mii de muncitori din Germa­nia au lansat în această săptămână greve la nivel naţional pentru a face presiuni pentru salarii mai mari, agravând problemele pentru compa­niile ţării deja îngrijorate în legătură cu scăderea competitivităţii lor la nivel mondial din cauza costurilor ridicate, exporturilor slabe şi concu­renţei din partea rivalelor străine, scrie Reuters.

Grevele începute de muncitorii sindicalizaţi din industriile ingineriei electrice şi metalelor, cu aproape patru milioane de angajaţi, au lovit în companii ca Porsche, BMW şi Mercedes.

Tot în această săptămână, gigan­tul auto VW ar putea anunţa planuri de închidere a trei uzine locale pen­tru prima dată în istoria sa de 87 de ani, cât şi disponibilizări în masă şi reduceri salariale pentru cei care-şi vor păstra joburile.

Perspectivele de business în dete­riorare din cea mai mare economie europeană pun presiuni crescânde asupra guvernului de coaliţie al cancelarului Olaf Scholz, care ar putea fi în pragul colapsului înaintea alegerilor federale de anul viitor. Scholz a găzduit o întâlnire cu li­derii de business recent pentru a dis­cuta strategii menite să consolideze sec­torul industrial al Germaniei.

În­tâlnirea de trei ore cu uşile închise din Berlin a avut drept obiectiv ana­lizarea unor măsuri care să impulsio­neze creşterea econo­mică, protejarea joburilor din industrie şi întărirea poziţiei de hub in­dustrial global a Germaniei, potrivit unui purtător de cuvânt al guver­nului.

Noi discuţii sunt programate pentru 15 noiembrie. Ca semn al funcţionării defectuoase a guvernu­lui, ministerul de finanţe a anunţat un summit separat în aceeaşi zi.

Germania are o istorie lungă de aşa-numite „greve de avertisment“ în timpul negocierilor salariale însă cele actuale vin într-o perioadă în care temerile angajatorilor privitoare la viitor se adâncesc.

Un sondaj re­cent realizat de Ca­mera Germană de Comerţ şi Indus­trie (DIHK) a găsit că firmele se aş­teap­tă la un nou an de declin econo­mic pentru Germania în 2024 şi per­spective zero de creştere anul viitor.

„Nu avem de-a face cu o criză ciclică, ci cu una structurală puternică în Germania“, a avertizat Martin Wansleben, managing director al DIHK. „Suntem din ce în ce mai îngrijoraţi cu privire la modul în care Germania devine o povară econo­mică pentru Europa“.

Un studiu separat al asociaţiei industriei auto VDA sugerează că transformarea industriei auto germane ar putea duce la 186.000 de pierderi de locuri de muncă până în 2035, dintre care aproximativ un sfert deja s-au materializat.

„Europa, şi în special Germania, îşi pierde din ce în ce mai mult din competitivitatea internaţională“, se arată în raportul VDA.

 
 
GERARD BAKER la Gala ZF 2024 (Editor global, The Wall Street Journal)