Business Internaţional

Temperaturi record în Alaska în luna decembrie. Vremea caldă pune în pericol populaţia

Temperaturi record în Alaska în luna decembrie. Vremea...

Autor: Mihaela Ionita

29.12.2021, 09:17 271

Temperatura aerului a atins duminică 19,4 grade Celsius, cea mai mare valoare înregistrată vreodată în decembrie în Alaska, a spus Rick Thoman de la Alaska Center for Climate Assessment and Policy. În 2021, a fost cea mai caldă zi de Crăciun înregistrată, cu o temperatură de 13,3 grade Celsius.

Noul punct de referinţă a venit pe fondul unei serii de temperaturi extreme în decembrie, a spus Thoman, inclusiv 18,3 grade Celsius la aeroportul din Kodiak, un record de 16,6 grade Celsius în comunitatea Cold Bay din Peninsula Alaska şi cel puţin opt zile din decembrie cu temperaturi de peste 10 grade Celsius în oraşul Aleutian Unalaska, potrivit The Guardian.

Cele mai serioase implicaţii imediate pentru oameni apar probabil din cauza cantităţilor masive de precipitaţii revărsate în interiorul Alaskăi, unde zona Fairbanks a fost lovită de cea mai puternică furtună de la mijlocul iernii din 1937 încoace, a declarat Thoman.

În mod normal, decembrie este o lună uscată în Alaska, deoarece aerul rece nu poate reţine prea multă umiditate, a mai spus Rick Thoman, care locuieşte în Fairbanks.

Departamentul pentru transporturi din Alaska a avertizat că drumurile vor rămâne nesigure pentru o perioadă lungă de timp din cauza stratului de gheaţă asemănător cimentului care s-a format pe ele. „Gheaţa este extrem de dificil de îndepărtat odată ce s-a lipit de suprafaţa drumului. Chiar dacă temperaturile din aer au fost calde în timpul <icemageddon2021>, drumurile au fost la temperaturi sub zero grade, ceea ce a făcut ca gheaţa să se lipească de suprafaţă”, a precizat departamentul pe Twitter.

Perioadele de vreme caldă şi umedă din mijlocul iernii au devenit mai frecvente în Alaska în ultimele două decenii decât în anii anteriori, un semn al schimbărilor climatice, a declarat Thoman. „Este exact ceea ce ne aşteptăm într-o lume care se încălzeşte", a spus el.

Situaţii similare se întâlnesc şi în alte părţi din nordul îndepărtat, unde ploile de iarnă s-au dovedit a fi înşelătoare pentru oameni şi pentru animale, care se luptă atunci când gheaţa de pe sol acoperă sursele de hrană. Se aşteaptă ca astfel de probleme să se intensifice.

Temperaturile din Fairbanks se aşteaptă să coboare sub -28 grade Celsius în acest weekend, dar se aşteaptă ca episoadele calde şi umede să fie mai numeroase în viitor, a spus Thoman.

Un studiu publicat luna trecută în jurnalul Nature Communications a proiectat un climat arctic cu mai multe ploi de iarnă decât zăpadă începând cu anii 2060 sau 2070.