Business Internaţional

Tensiune în Kenya: rezultatele alegerilor prezidenţiale sunt aşteptate de patru zile

Tensiune în Kenya: rezultatele alegerilor prezidenţiale...

Autor: Petru Mazilu

13.08.2022, 22:41 63

Rezultatele parţiale ale alegerilor prezidenţiale din Kenya îl plasează pe liderul opoziţiei în fruntea cursei electorale. Primele rezultate au apărut sâmbătă, în condiţiile în care alegerile au avut loc marţi, potrivit Reuters.

Liderul opoziţiei Raila Odinga conduce cursa prezidenţială din Kenya, potrivit rezultatelor parţiale ale alegerilor, devansându-l pe vicepreşedintele William Ruto.

Cu doar 26% din voturi numărate, Odinga are 54%, iar Ruto a adunat 45% din voturi, potrivit rezultatelor furnizate de comisia electorală kenyană.

Ruto şi Odinga se află într-o cursă strânsă pentru a-i succeda preşedintelui Uhuru Kenyatta. Preşedintele în exerciţiu s-a certat cu Ruto şi l-a susţinut pe Odinga.

Numărătoarea oficială a voturilor se desfăşoară foarte lent, alimentând nemulţumirea populaţiei. Preşedintele comisiei electorale, Wafula Chebukati, a dat vina pe agenţii de partid, cărora li se permite să examineze formularele cu rezultate înainte ca acestea să fie adăugate la numărătoarea finală.

„Agenţii în acest exerciţiu nu pot proceda ... ca şi cum am face un audit criminalistic. Nu ne mişcăm atât de repede pe cât ar trebui. Acest exerciţiu trebuie să se încheie cât mai curând posibil", a declarat el vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Legea electorală kenyană prevede ca, după ce formularele sunt încărcate pe site-ul comisiei, acestea să fie duse fizic la centrul naţional de numărare a voturilor, unde reprezentanţii partidelor le pot examina pentru a descoperi eventuale discrepanţe.

Acest proces a fost conceput ca o măsură de protecţie faţă de acuzaţiile de fraudă care au declanşat violenţe după alegerile anterioare. Peste 1.200 de persoane au fost ucise după alegerile contestate din 2007 şi peste 100 de persoane au murit la scrutinul din 2017.

Candidatul câştigător trebuie să primească 50% plus unu din voturile naţionale şi cel puţin 25% din voturile din 24 din cele 47 de comitate. Comisia are termen până marţi pentru a declara un câştigător.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO