Business Internaţional

Tensiuni în creştere pe frontul european al războiului comercial: SUA propun tarife adiţionale de 4 mld. $ pe bunuri din UE

Tensiuni în creştere pe frontul european al războiului...

Autor: Catalina Apostoiu

03.07.2019, 00:03 525

Statele Unite au anunţat că ar putea impune tarife suplimentare pe bunuri din Uniunea Europeană în contextul disputei privind subvenţiile acordate pentru aparatele de zbor comerciale, relatează Financial Times.

Anunţul ar putea duce la escaladarea tensiunilor comerciale dintre SUA şi UE la scurt timp după ce america­nii au încheiat un armistiţiu pe frontul comercial cu China.

Biroul reprezentantului special pentru comerţ al SUA a anunţat că propune o listă de „produse suplimentare pentru con­tramăsuri tarifare ca urmare a impactului negativ al sub­venţiilor acordate de UE în sectoul aerian“ cu o valoare aproximativă de 4 miliarde de dolari, pe lângă lista publicată pe 12 aprilie ce vizează bunuri de 21 miliarde de dolari.

Biroul a declarat că aşteaptă comentarii publice pri­vitoare la lista propusă pentru tarifele adiţionale, listă ce cu­prinde o varietate de brânzeturi, cât şi cafea, măsline şi paste.

Propunerea vine în condiţiile în care preşedintele ame­rican Donald Trump a ameninţat în mod repetat cu impu­ne­rea de tarife pe bunuri europene ca reacţie faţă de ceea ce acesta consideră a fi o relaţie comercială incorectă.

SUA au impus anul trecut tarife adiţionale pe importurile de oţel european, acestea fiind contracarate de tarife reta­lia­torii. Recent, Statele Unite au luat în vizor subvenţiile acor­date Airbus, grupul european din sectorul aerospaţial şi al apă­rării, subvenţii considerate drept ilegale de către Organi­zaţia Mondială a Comerţului.

În aprilie, reprezentantul pe comerţ al SUA Robert Ligh­thizer a declarat că Airbus a beneficiat de ajutor ilegal în de­trimentul principalului său rival, compania americană Boeing.

Ameninţarea recentă cu tarife suplimentare ar putea spulbera speranţele că Statele Unite încep să-şi restrângă disputele comerciale, dispute desfăşurate pe mai multe fronturi, după ce Donald Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping au convenit reluarea negocierilor în cadrul summitului G20 din weekendul trecut.

Timp de peste 14 ani, autorităţile din Washington şi cele de la Bruxelles s-au acuzat reciproc că-şi subvenţionează incorect giganţii din sectorul aviatic, Boeing şi respectiv Airbus, într-o dispută ce a început cu mult înainte ca Donald Trump să devină preşedintele Americii.

Disputa Boeing-Airbus este cea mai îndelungată şi mai complicată dispută cu care s-a confruntat Organizaţia Mondială a Comerţului al cărei obiectiv este crearea unor condiţii concurenţiale echitabile în domeniul comercial, potrivit Euractiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO