Business Internaţional

Tensiuni în UE: Să obligăm sau nu sectorul privat să sprijine statele care au probleme cu datoriile? Cum comentaţi?

Tensiuni în UE: Să obligăm sau nu sectorul privat să sprijine statele care au probleme cu datoriile? Cum comentaţi?

Autor: Marius Oncu

10.06.2011, 11:02 398

O restructurare necontrolată a datoriilor Greciei ar avea unimpact dezastros asupra pieţelor, a declarat, vineri, înparlamentul german, ministrul de Finanţe, Wolfgang Schaeuble,într-un apel pentru susţinerea unui nou pachet de finanţare astatului elen, transmite Reuters citată de Mediafax.

Situaţia din Grecia şi Europa este serioasă a spus ministrul,cerând ca Grecia să facă reforme mai ample în schimbul unui ajutorfinanciar suplimentar.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-ClaudeTrichet, a avertizat, joi, împotriva unei abordări promovate deSchaeuble pentru criza din Grecia, prin care se vizează obligareainvestitorilor să accepte maturităţi mai lungi pentru obligaţiunilestatului elen pe care aceştia le deţin, potrivit Bloomberg.

BCE consideră că orice soluţie prin care sectorul privat ar fiforţat să se implice în sprijinirea statului elen ar fi o "greşealăenormă" pentru zona euro.

Trichet a respins, totodată, orice implicare a băncii într-un aldoilea pachet de susţinere a Greciei, escaladând divergenţele custatele europene care vor să găsească, până la 24 iunie, o soluţiela criza datoriilor guvernului de la Atena în care să fie implicaţişi investitorii privaţi.

BCE ar accepta un plan în care creditorii să participe voluntarla rostogolirea datoriilor Greciei. Instituţia nu intenţionează,însă, să reinvestească tot în obligaţiuni ale statului elentitlurile ajunse la maturitate, a adăugat Trichet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO