Business Internaţional

Tensiuni între Estonia şi Rusia: Guvernul de la Talin anunţă expulzarea ambasadorului rus, ca reacţie la decizia similară a Rusiei. Lituania vrea să se ralieze acţiunilor antiruse

Tensiuni între Estonia şi Rusia: Guvernul de la Talin...

Autor: Mediafax

23.01.2023, 19:10 141

Guvernul Estoniei a anunţat, luni, expulzarea ambasadorului Rusiei, ca reacţie la o decizie similară a Administraţiei de la Moscova aplicată după măsuri reciproce de reducere a relaţiilor diplomatice din cauza războiului din Ucraina, iar Lituania vrea să se ralieze acţiunilor antiruse.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat luni dimineaţă expulzarea ambasadorului eston, denunţând "rusofobia" totală" a Guvernului de la Tallinn, care pe 11 ianuarie a expulzat 21 de angajaţi ai reprezentanţelor ruse, inclusiv nouă diplomaţi.

În replică, Estonia a decis luni după-amiază expulzarea ambasadorului rus. "Respectăm principiul reciprocităţii în relaţiile cu Rusia", a anunţat Ministerul eston de Externe.

La rândul său, Lituania a anunţat că, în semn de solidaritate cu Estonia, va reduce nivelul relaţiilor diplomatice cu Rusia, potrivit cotidianului Le Monde.

Lituania, Letonia şi Estonia exercită, alături de Polonia, presiuni asupra Germaniei, aliată în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, pentru a furniza tancuri avansate Ucrainei, argumentând că armata ucraineană poate respinge astfel invazia Rusiei. Miniştrii de Externe din statele baltice au cerut sâmbătă Berlinului, printr-o declaraţie comună, să furnizeze "acum" tancuri Leopard Ucrainei.

Săptămâna trecută, Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei nu a ajuns la niciun acord pentru a furniza tancuri occidentale avansate Ucrainei, pe fondul disensiunilor dintre Germania şi Statele Unite. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a afirmat vineri că Germania şi alte ţări analizează atent argumentele în favoarea sau împotriva furnizării de tancuri Ucrainei, ţinând cont de evoluţiile unui război care durează deja de aproape un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO