• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8254
  • Leu / USD4.6322
Business Internaţional

Tensiuni între marile puteri: Serviciile de Informaţii americane acuză Iranul şi Rusia de implicare în alegerile prezidenţiale

Tensiuni între marile puteri: Serviciile de Informaţii americane acuză Iranul şi Rusia de implicare în alegerile prezidenţiale

Autor: Beatrice Dumitru

22.10.2020, 10:17 56

Directorul Serviciilor de Informaţii al SUA, John Ratcliffe, a declarat că Rusia şi Iranul au încercat să intervină în alegerile prezidenţiale care vor avea loc pe 3 noiembrie, relatează Reuters.

Ratcliffe a făcut anunţurile la o conferinţă de presă la care a participat şi directorul FBI, Chris Wray.

Anunţul făcut cu două săptămâni înainte de alegeri a arătat nivelul de alarmă din rândul oficialilor de top din SUA, care se tem că actorii străini încearcă să submineze încrederea americanilor în integritatea votului şi să dezinformeze, în încercarea de a influenţa rezultatul scrutinului.

"Am confirmarea că unele informaţii despre înregistrarea alegătorilor au fost obţinute de Iran şi separat de Rusia," a spus John Ratcliffe în timpul conferinţei de presă.

Iranul a trimis e-mailuri „menite să intimideze alegătorii, să incite la tulburări sociale şi să îi facă rău preşedintelui Trump. Aceste date pot fi utilizate de actorii străini pentru a încerca să ofere informaţii false alegătorilor înregistraţi, care speră că vor crea confuzie şi haos şi vor submina încrederea în democraţia americană", a mai spus Ratcliffe.

El se referea la e-mailurile trimise miercuri şi concepute să pară că provin din grupul pro-Trump Proud Boys, potrivit unor surse guvernamentale.

Agenţiile de Informaţii americane au avertizat anterior că Iranul ar putea interfera pentru a-i face rău lui Trump şi că Rusia încearcă să-l ajute la alegeri.

Un purtător de cuvânt al misiunii Iranului la Naţiunile Unite a negat că ţara sa ar fi încercat să se amestece în alegerile din SUA.

"Iranul nu are niciun interes să intervină în alegerile din SUA şi nici o preferinţă pentru rezultat," a declarat purtătorul de cuvânt Alireza Miryousefi într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere, a declarat că Trump a îndrumat agenţiile guvernamentale „să monitorizeze şi să împiedice în mod proactiv orice încercare de a interveni în alegerile din SUA şi, din cauza muncii extraordinare a agenţiilor noastre de aplicare a legii, am oprit o încercare a adversarilor americani de a ne submina alegerile”.
 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.6322
Diferență: -0,8625
Ieri: 4.6725
Azi: 5.8254
Diferență: -0,1217
Ieri: 5.8325
Azi: 4.7915
Diferență: -0,2768
Ieri: 4.8048