Business Internaţional

Tensiuni la cote înalte: Rusia şi Ucraina au intrat într-un conflict naval în Marea Neagră

Tensiuni la cote înalte: Rusia şi Ucraina au intrat...

Autor: Bianca Pavaluca

25.11.2018, 14:50 181

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că au încălcat legile maritime internaţionale duminică, după ce autorităţile ruse au încercat să oprească două nave de luptă şi un remorcher din Ucraina să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean, relatează Reuters şi BBC.

Ucraina acuză Rusia că a încercat să dirijeze navele pentru a ieşi din largul Crimeei. Incidentul a provocat creşterea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia în ceea ce priveşte Marea Azov, în care ambele ţări au drept de navigare.

Marina ucraineană a emis un comunicat prin care transmite că Rusia a „acţionat agresiv” împotriva a trei nave care navigau spre Mariupol. Rusia a acuzat Ucraina de „acţiuni provocatoare”, motivând că navele erau în apele teritoriale ruseşti.

Administraţia de la Moscova a transmis că remorcherul şi cele două nave de război, Berdyansk şi Nikopol, încercau să „creeze un motiv de conflict în regiune”.

În urma incidentului, remorcherul ucrainean Yana Kapu a suferit daune la motor.

„Navele au intrat ilegal într-o zonă închisă temporar din apele teritoriale ale Rusiei”, au transmis reprezentanţii Serviciilor Secrete ruse (FSB) printr-un comunicat.

Administraţia de la Kiev a declarat că informase Rusia cu privire la planul de navigare al navelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO