• Leu / EUR4.8909
  • Leu / GBP5.7696
  • Leu / USD4.7450
Business Internaţional

Tensiuni la frontiera Israelului cu Siria: Mai mult explozii au avut loc la graniţă în contextul escaladării tensiunilor cu mişcarea Hezbollah

Tensiuni la frontiera Israelului cu Siria: Mai mult explozii au avut loc la graniţă în contextul escaladării tensiunilor cu mişcarea Hezbollah

Autor: Mihai Draghici

24.07.2020, 14:35 107

Mai multe explozii au avut loc, vineri, în zone situate la frontiera Israelului cu Siria, în contexul amplificării tensiunilor cu organizaţia şiită Hezbollah, afirmă surse citate de cotidianul Times of Israel.

O clădire din Israel şi un vehicul civil au fost avariate în urma exploziilor. Armata israeliană susţine că deflagraţiile au avut loc de partea siriană a frontierei, însă efectele s-au simţit şi în partea israeliană.

Potrivit unor surse militare siriene, artileria antiaeriană a atacat o dronă militară israeliană, în zona Majdal Shams, în zona Înălţimilor Golan.

Tensiunile s-au amplificat după ce un membru al mişcării şiite Hezbollah a fost ucis într-un raid aerian efectuat la periferia oraşului sirian Damasc. Atacul este atribuit de Siria Israelului.

De teama unor represalii ale mişcării şiite Hezbollah, armata israeliană a suplimentat efectivele militare în zona frontierei nordice. Mişcarea Hezbollah, susţinută de Iran, deţine controlul în sudul Libanului, la frontiera cu Israelul, dar a trimis militanţi şi în Siria, pentru a ajuta Administraţia Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.

Poziţii militare situate la periferia oraşului Damasc au fost vizate de atacuri cu rachete, luni seară, autorităţile siriene atribuind operaţiunea Israelului.

Mai multe rachete au vizat depozite de muniţie din zonele Jabal al-Mane, Muqaylabiya şi Zakiya, situate la periferia Damascului. În aceste zone sunt militanţi din cadrul mişcării şiite Hezbollah şi membri ai Gardienilor Revoluţiei iraniene, trimişi în Siria pentru ajutarea Administraţiei Bashar al-Assad în războiul cu grupuri insurgente şi teroriste.

Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu pe această temă. Israelul efectuează frecvent bombardamente în Siria, vizând poziţii militare iraniene ori transporturi de armament destinate mişcării şiite Hezbollah.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470