Business Internaţional

Tensiunile continuă: Iranul ameninţă Israelul cu un atac direct, în replică la avertismentele privind programul nuclear

Tensiunile continuă: Iranul ameninţă Israelul cu un...

Autor: Mihai Draghici

18.07.2022, 14:50 141

Iranul a avertizat, luni, că va riposta militar împotriva Israelului în cazul intensificării ameninţărilor de securitate, în contextul semnalelor Guvernului israelian şi Statelor Unite privind intenţia de oprire a programului nuclear iranian.

Generalul Aviv Kochavi, şeful Statului Major al armatei israeliene, a declarat duminică seară că opţiunea militară împotriva programului nuclear iranian este "un imperativ moral". "Blocarea nuclearizării Iranului prin diplomaţie este calea preferată, dar istoria a demonstrat de multe ori că diplomaţia poate eşua (...)", a afirmat oficialul militar israelian.

Premierul israelian interimar, Yair Lapid, a transmis un avertisment Iranului cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o săptămâna trecută, la Ierusalim, cu preşedintele Joseph Biden. "Diplomaţia nu va opri Iranul. Singurul lucru care va opri Iranul este să ştie că, dacă vor continua să dezvolte programul nuclear, lumea liberă va recurge la forţă. Singurul lucru care îi poate opri este să poziţionăm o ameninţare militară credibilă. Regimul iranian trebuie să ştie că, dacă va continua să inducă în eroare comunitatea internaţională, va plăti un preţ greu", a avertizat Yair Lapid. Joseph Biden a pledat pentru continuarea eforturilor diplomatice internaţionale pe tema programului nuclear iranian, dar a reafirmat angajamentul SUA pentru apărarea Israelului şi angajamentul ferm al SUA de a nu permite Iranului să se doteze cu arme nucleare.

În replică la avertismentele Israelului şi Statelor Unite, un consilier al lui Ali Khamenei, liderul suprem de la Teheran, a atras atenţia că Iranul va riposta direct împotriva Israelului în cazul intensificării riscurilor de securitate, informează postul de televiziune Al Jazeera.

De asemenea, consilierul Kamal Kharrazi a afirmat că Iranul are capacitatea tehnică de a produce arme nucleare, dar susţine că nu a luat încă nicio decizie în acest sens. "În doar câteva zile, am putut purifica uraniu la nivelul de 60% şi putem atinge uşor nivelul de 90%. Iranul are mijloacele tehnice de a produce o armă nucleară, dar nu s-a luat nicio decizie de a fabrica o astfel de armă", a subliniat oficilul iranian, citat de agenţia Reuters.

Anul trecut, regimul de la Teheran a avertizat că ar putea încerca să fabrice arme nucleare din cauza presiunilor exercitate de Occident. Iranul susţine că purifică uraniu doar în scopul producerii de energie. Iranul a semnat în 2015 un Acord nuclear cu marile puteri din Grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania). Însă, în 2018, preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din acest acord. În prezent, marile puteri şi Iranul poartă negocieri pentru relansarea Acordului nuclear din 2015. Teheranul condiţionează revenirea la respectarea în totalitate a Acordului de anularea sancţiunilor impuse de Washington. La sfârşitul lunii iunie, Departamentul de Stat american a exprimat "dezamăgire" în legătură cu stadiul negocierilor cu Iranul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO