Business Internaţional

Tensiunile dintre China şi SUA continuă: Noi exerciţii militare chineze în jurul Taiwanului, ca reacţie la vizita unei delegaţii din SUA

Tensiunile dintre China şi SUA continuă: Noi exerciţii...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

15.08.2022, 16:17 141

Administraţia de la Beijing a anunţat, luni, organizarea unor noi exerciţii militare în jurul Taiwanuluui, ca reacţie la vizita efectuată la Taipei de o delegaţie a Congresului de la Washington.

Cinci membri ai Congresului SUA, conduşi de senatorul Ed Markey, au sosit duminică la Taipei, pentru o vizită de două zile neanunţată în prealabil. Cei cinci parlamentari americani au avut luni o întrevedere cu preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen.

"Pe 15 august, Comandamentul estic al Armatei Populare de Eliberare a efectuat o misiune de patrulare pentru pregătirea unor exerciţii de luptă maritime şi aeriene în jurul Taiwanului", a comunicat armata chineză, conform cotidianului Le Figaro.

"Manevrele au rolul de a descuraja Washingtonul şi Taipeiul să submineze în continuare stabilitatea şi pacea în Strâmtoarea Taiwan", a afirmat un oficial militar chinez, Shi Yi, citat de site-ul Tagesschau.de.

Nu există detalii despre durata şi amploarea noilor exerciţii militare, dar Beijingul a semnalat deja că manevrele militare în jurul Taiwanului vor deveni o rutină.

Wu Qian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Beijing, a denunţat "provocările deschise" la adresa suveranităţii Chinei, subliniind că armata chineză este "pregătită pentru orice confruntare militară". "Vizitele străine transmit Taiwanului semnale false privind independenţa", a subliniat Wu Qian.

În urmă cu două săptămâni, armata chineză a efectuat, ca reacţie la vizita la Taipei a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, cele mai ample exerciţii aeriene şi maritime din jurul Taiwanului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO