Business Internaţional

Tensiunile escaladează alarmant: Autorităţile din Taiwan vor trata ca pe un atac zborurile militare chineze în spaţiul lor aerian

Tensiunile escaladează alarmant:  Autorităţile din...

Autor: Petru Mazilu

06.10.2022, 15:32 82

Taiwanul va trata zborurile militare chineze în spaţiul său aerian ca pe un atac, afirmă ministrul apărării din ţara asiatică, potrivit CNN.

Avioanele de vânătoare sau dronele chinezeşti care vor pătrunde în spaţiul aerian teritorial al Taiwanului vor fi considerate un „prim atac", a avertizat miercuri ministrul taiwanez al Apărării, în timp ce insula încearcă să îşi intensifice apărarea ca răspuns la presiunile militare ale Beijingului.

Ministrul Apărării Chiu Kuo-cheng a făcut aceste remarci în timp ce se adresa parlamentarilor cu privire la ameninţările Chinei, care a trimis avioane de război şi drone în apropierea insulei autonome.

Chiu nu a precizat cum ar răspunde Taipei dacă avioanele Chinei ar încălca limita teritorială, definită ca fiind la 12 mile marine de ţărmul insulei.

„În trecut, am spus că nu vom fi primii care lovesc, ceea ce înseamnă că nu vom trage primul foc de armă fără ca (China) să lanseze mai întâi obuze de artilerie sau rachete. Dar acum definiţia s-a schimbat în mod evident, deoarece China a folosit mijloace precum dronele. Aşa că ne-am ajustat şi vom considera orice trecere a entităţilor aeriene (în spaţiul aerian teritorial al Taiwanului) drept un prim atac", a declarat Chiu Kuo-cheng.

La începutul acestui an, preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen a declarat că armata insulei va lua „contramăsuri necesare şi energice, după caz" împotriva a ceea ce a numit tactici de război în zona gri chineză.

Taiwan se află la mai puţin de 177 de kilometri de coasta Chinei. Timp de peste 70 de ani, cele două părţi au fost guvernate separat, dar acest lucru nu a împiedicat Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, să revendice insula ca fiind a sa, în ciuda faptului că nu a controlat-o niciodată.

Liderul chinez Xi Jinping a declarat că „reunificarea" dintre China şi Taiwan este inevitabilă şi a refuzat să excludă folosirea forţei.

Tensiunile dintre Beijing şi Taipei sunt la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, armata chineză desfăşurând exerciţii militare majore în apropierea insulei.

În urma vizitei în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la începutul lunii august, China a intensificat tacticile de presiune militară asupra insulei, trimiţând avioane de vânătoare peste linia mediană a Strâmtorii Taiwan, care separă Taiwanul de China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO