Business Internaţional

Tensiunile escaladează între cele mai mari două economii ale lumii: Donald Trump acuză Beijingul că a încălcat negocierile comerciale şi ameninţă că taxele vamale vor creşte de vineri până la 25%

Tensiunile escaladează între cele mai mari două...

Autor: Raluca Nicolae, Mediafax

09.05.2019, 15:57 354

China a încălcat înţelegerea privind negocierile comerciale cu Statele Unite, a declarat miercuri preşedintele american Donald Trump, care a anunţat ca va impune noi tarife asupra importurilor chinezeşti dacă Beijingul va continua să înşele lucrătorii americani, transmite joi Reuters.

U.S.Trade Representative a anunţat că taxele vamale pentru mărfuri chinezeşti în valoare de 200 miliarde de dolari vor creşte începând de vineri de la 10% până la 25%, chiar în timpul celor două zile de întâlniri dintre vicepremierul Liu He şi oficiali comerciali din cabinetul Trump.

În cadrul discuţiilor cu suporterii săi la un miting din Florinda, Trump a acuzat China că a încălcat acordul şi că Beijing va plăti sancţiuni dacă nu se va ajunge la un acord comun.

„Tocmai am anunţat că vom majora tarifele pentru China şi nu vom renunţa până când China nu ne va mai înşela muncitorii şi nu ne vor mai fura locurile de muncă. Nu suntem nevoiţi să facem afaceri cu ei”, a spus Trump. Acesta a adăugat că China a rupt înţelegerea cu Statele Unite, iar acest lucru va duce la sancţiuni.

Comentariile lui Trump au alimentat o serie de vânzări pe bursele asiatice, în timp ce Bejingul a anunţat că îşi va lua revanşa dacă tarifele vamale vor creşte.

„Dacă Statele Unite decid să pună în aplicare măsurile tarifare, China va trebui să ia contramăsuri”, a spus Ministerul Comerţului din China, pe site-ul său.

Cele două cele mai mari puteri economice ale lumii au fost implicate într-o dispută comercială din iulie 2018, pe fondul solicitărilor Statelor Unite ca China să adopte schimbări politice care, printre altele, ar proteja mai bine proprietatea intelectuală americană şi vor face pieţele chineze mult mai accesibile pentru companiile americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO