Business Internaţional

Terorismul: Numărul victimelor şi impactul economic au ajuns la niveluri record

Terorismul: Numărul victimelor şi impactul economic au...

Autor: CătăIina Apostoiu

18.11.2015, 00:04 804
Ascensiunea Statului Islamic şi a mişcării islamiste Boko Haram a împins costul economic şi uman al actelor de terorism la cel mai ridicat nivel în 2014, scrie CNBC.

Numărul oamenilor care şi-au pierdut vieţile la nivel mondialîn urma unor atacuri teroriste a crescut cu 80% anul trecut, până la 32.658, comparativ cu 18.111 în 2013, potrivit indicelui global calculat de Institutul pentru Economie şi Pace (IEP).

Statul Islamic (ISIS), care şi-a asumat responsabilitatea pentru moartea a 129 de persoane în Paris în urma valului de atacuri de vinerea trecută, şi Boko Haram, grupul islamist active în Nigeria, Niger, Camerun şi Chad, au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din decese.

„Intensificarea semnificativă a activităţii teroriste indică faptul că ramificaţiile acesteia sunt resimţite la scară mult mai largă în întreaga lume. Cel mai surprinzător în analiza noastră este modul în care motoarele actelor de terorism diferă între ţările mai mult sau mai puţin dezvoltate. În Vest, factori socio-economici ca şomajul în rândul tinerilor şi drogurile au strânsă legătură cu terorismul. În ţările non-OCDE terorismul are asocieri mai strânse cu conflictele continue, corupţia şi vio­lenţa“, spune Steve Killelea, preşedinte executiv al IEP.

Raportul publicat în urma masacrului din Paris de vinerea trecută relevă faptul că lumea suportă cel mai ridicat preţ al terorismului de la atacurile din 2001 asupra Turnurilor Gemene din New York, potrivit Bloomberg.

Impactul economic al actelor de terorism este de asemenea în creştere puternică, atingând 52,9 miliarde de dolari în 2014, aproximativ egal cu PIB-ul anual al Bulgariei, de la 51,51 miliarde de dolari în urma atacurilor din 11 septembrie 2001.

Comparativ cu 2013, nivelul din 2014 a consemnat o creştere de 61%, atacurile teroriste afectând infrastructura şi ducând la retragerea investiţiilor internaţionale din ţările afectate, potrivit CNBC.

Deşi raportul nu include impactul carnagiului de vinerea trecută din Paris, efectele economice ale acestuia se vor face simţite în UE aproape imediat, scrie Bloomberg.

În pofida tragicelor evenimente din Paris, merită reţinut faptul că Africa şi Orientul Mijlociu sunt mult mai afectate. În 2014, numai cinci ţări, Afganistanul, Irakul, Nigeria, Pakistanul şi Siria, au reprezentat 78% din numărul total al morţilor, potrivit CNBC.

Statul Islamic a devansat talibanii din Afganistan prin prisma numărului de decese provocate, ucigând 20.000 de oameni anul trecut, relevă raportul IEP.

În ultimele două decenii, atacurile de anvergură lansate împotriva capitalelor europene au fost opera unor grupuri extremiste organizate. Totuşi, aproximativ 70% din numărul deceselor înregistrate în urma unor acte de terorism în ţările occidentale în perioada 2006-2014 au fost provocate de „lupi singuratici“ neafiliaţi motivaţi de propriile sentimente anti-guvernamentale sau opoziţia faţă de imigraţie, drepturile homosexualilor sau avort, relevă raportul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO