Business Internaţional

Testele de stres bancar au fost un eşec, din nou: Investitorii nu au încredere în asigurările date de autorităţi şi pedepsesc băncile europene pe burse

După o călătorie de 544 de ani, de la creditare pentru agricultori la scandaluri şi două bailout-uri, Banca Monte dei Paschi di Siena a ajuns să fie una dintre cele mai periculoase bănci pentru Italia. JP Morgan şi banca italiană Mediobanca conduc acum efortul pentru salvarea Monte Paschi.

După o călătorie de 544 de ani, de la creditare pentru agricultori la scandaluri şi două bailout-uri, Banca Monte dei Paschi di Siena a ajuns să fie una dintre cele mai periculoase bănci pentru Italia. JP Morgan şi banca italiană Mediobanca conduc acum efortul pentru salvarea Monte Paschi.

Autor: Bogdan Cojocaru

01.08.2016, 20:38 972
Oricât de dure ar lăsa băncile europene să se înţeleagă că au fost, ultimele teste de stres n-au reuşit să-i entuziasmeze pe investitori sau pe comentatori, deşi ele arată că majoritatea marilor instituţii de credit ar face faţă unei noi crize. Testele de stres au fost un eşec, din nou, după cum scrie Bloomberg. 

Acţiunile UniCredit, cea mai mare bancă din Italia şi instituţia de credit italiană cu cea mai mare impor­tanţă pen­tru sistemul bancar euro­­pean, au scăzut cu peste 7% în primele ore ale şedinţei de luni, prima zi de tran­zac­ţio­nare pe bursă de după publicarea rezu­ltatelor testelor de stres, notează Financial Times.

UniCredit ar rezista în condiţii adverse mai puţin decât cea mai mare parte a marilor jucători europeni. Titlurile Allied Irish Bank au înregistrat şi ele scăderi de peste 7%. Cele ale Barclays şi Royal Bank of Scotland au pierdut mai mult de 2% din valoare. „Credem că este puţin probabil ca testele de stres din 2016 să restaureze încrederea investitorilor în sistemul bancar al zonei euro“, spune Christian Schulz, analist la Citi.

În spatele încre­de­rii afişate de oficiali prin aceste teste că băn­cile zonei euro sunt sta­bile, în pofida creş­te­rii economice ane­mi­ce, stau o multi­tu­dine de pro­bleme.

Băncile europene încă sunt împovărate cu credite neper­for­man­te de aproape 1.000 de miliarde de euro, ceea ce le face vul­nerabile în caz de criză. Investitorii sunt îngrijoraţi că băncile nu au nici suficient capital şi nici capacitatea de a strânge capital dacă vine o nouă criză, scrie CNBC. 

Sistemul bancar al UE ar avea nevoie de capital suplimentar de aproape 900 de mili­arde de euro pentru a domoli ner­vo­zitatea inves­titorilor, potrivit unui studiu realizat de trei economişti respectabili, printre care şeful departamentului de cercetare al ZEW. Însă pentru bănci a devenit aproape imposibil să strângă bani. Datele Dealogic arată că anul acesta băncile europene au putut strânge cu 73% mai puţin capital decât în aceeaşi perioadă din 2015.

Rezultatele financiare au redat imaginea unui sistem aflat în dificultate. Băncile îşi reduc personalul, iar multe îşi vând operaţiunile mai puţin profitabile. Însă investitorii consideră că procesul de restructurare nu este suficient de rapid pentru a rezolva problemele acutizate de un mediu de afaceri dificil. Dobânzile foarte mici sau negative erodează profiturile. „Toate băncile europene, în diverse proporţii, sunt expuse la presiuni privind profitabilitatea pe perioade mai lungi“, explică Carola Schuler, analist la Moody’s.

Criticii trag atenţia că testele de stres nu au inclus scenarii de actualitate acum pre­cum Brexitul şi o perioadă prelungită de dobânzi negative.

„Problema este că testele de stres sunt prea uşoare, presupunând doar o recesiune cel mult moderată. Aceasta înseamnă că datele nu ne spun prea multe şi nu este prea surprinzător că cele mai multe bănci au trecut“, spune pentru Bloomberg Peter Garnry, analist la Saxo Bank.

Cele mai pesimiste scenarii din aceste teste au prevăzut o recesiune de durată şi prăbuşirea preţurilor materiilor prime, dar nu au inclus defaulturi pe datorii suverane. De asemenea, testele nu au spus clar ce bănci au trecut şi ce bănci n-au reuşit să treacă şi nici măcar de cât capital mai au nevoie acestea.

Bănci din Italia, Irlanda, Spania şi Austria au avut cele mai slabe rezultate. Cele mai mari bănci germane, Deutsche Bank şi Commerzbank, s-au plasat printre cele mai slabe 12 bănci. Însă testele au ignorat sistemele bancare din Grecia şi Portugalia, ţări cu probleme. Băncile greceşti şi cele portugheze au fost printre cele mai slabe în tastarea anterioară.

Cu alte cuvinte, autorităţile care au efectuat testarea au închis ochii la anumite probleme. Realitatea le-a îndemnat să facă aşa: nu este nicio cale sigură pentru remedierea deficieneţelor care ar putea fi găsite. Regulile europene, în mare parte datorită reticenţei Germaniei de a-şi asuma riscuri în locul altora – limitează capacitatea autorităţilor de a recapitaliza băncile, mai ales cu banii contribuabililor. Eşecul mai multor bănci în testele de stres ar fi putut crea panică.

În interpretarea testelor de stres trebuie ţinut minte că sănătatea băncilor depinde de sănătatea economiilor în care acestea sunt prezente.

O analiză a Stratfor arată că în următoarele luni încetinirea economiilor şi riscurile politice vor continua să creeze probleme pentru băncile din UE, indiferent de ce spun acum testele.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO