Business Internaţional

The Economist şi The Wall Street Journal, cele mai importante publicaţii economice ale lumii avertizează: Un nou tip de doctrină de stânga se conturează - socialismul millennial


Ultimul număr din The Economist, cel mai cunoscut săptămânal economic din lume

Ultimul număr din The Economist, cel mai cunoscut săptămânal economic din lume

24.02.2019, 13:25 7168

Presa economică internaţională  pune din ce în ce mai mult pe tapet curentul „socialist” la care se gândeşte noua generaţie. Socialiştii milenniali cred că inegalitatea a scăpat de sub control, corporaţiile sunt prea mari şi îi strivesc pe angajaţi, şi de aceea încep să se uite către liderii politici care susţin măsuri care ar putea fi considerate socialiste.

♦ După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, conflictul ideologic din secolul 20 părea să se fi încheiat: capitalismul câştigase, iar socialismul devenise echivalent al eşecului economic şi al opresiunii politice, scrie The Economist.

♦ Astăzi însă, după 30 de ani, socialismul este din nou la modă, iar asta pentru că acesta a formulat o critică incisivă a ceea ce nu merge în societăţile occidentale, concentrându-se asupra inegalităţii, mediului şi învestirii cu putere a cetăţenilor, şi nu a elitelor. Şi totuşi, pesimismul stângii renăscute cu privire la lumea modernă este prea mare.

♦ Mulţi dintre noii socialişti sunt millenniali, însă millennialii socialişti nu trebuie să fie neapărat tineri. Socialiştii milenniali cred că inegalitatea a ieşit de sub control, că economia este manipulată, că publicul tânjeşte ca veniturile şi puterea să fie redistribuite de stat, că miopia şi lobbyingul au determinat guvernele să ignore probabilitatea în creştere a catastrofei climatice şi că ierarhiile care guvernează societatea şi economia nu mai servesc interesele oamenilor obişnuiţi şi că trebuie să fie „democratizate”.

♦ Unele dintre aceste constatări sunt valide, însă părţi importante ale „diagnosticului” noii stângi sunt eronate, ca şi cea mai mare parte a prescripţiilor acesteia, scrie The Economist.

♦ Socialismul millennial dă dovadă de o disponibilitate revigorantă de a ataca statu quo-ul. Dar, asemenea socialismului de odinioară, suferă de o încredere în integritatea acţiunii colective şi neîncredere în forţa individuală. Liberalii ar trebui să i se opună.

Citiţi AICI materialul din revista The Economist

Cine se teme de socialism?

♦ În SUA, în condiţiile în care preşedintele Donald Trump critică „noile apeluri pentru adoptarea socialismuluiî, democraţii şi presa protestează deja că eticheta socialismului nu li se aplică, scrie Wall Street Journal.

♦ Dar de ce le este frică, de etichetă sau de propriile idei? Cel mai mare story politic al anului este că democraţii americani adoptă politici caree includ aducerea sub controlul guvernului a unor segmente importante din economia privată americană.

♦ Cele mai importante dintre propunerile din agenda democraţilor se încadrează în definiţia socialismului.

♦ Iată câteva dintre acestea:

1. Medicare pentru toată lumea. Planul priveşte înlocuirea tuturor asigurărilor private de sănătate din SUA cu un program administrat la nivel federal. Dacă înlocuirea asigurărilor private cu un sistem controlat de guvern nu este socialism, atunci ce este?

2. Un nou sistem de control în sectorul corporate. Senatorul Elizabeth Warren vrea un nou charter federal pentru businessurile cu venituri anuale de peste 1 mld. dolari în care companiile ar da socoteală nu numai acţionarilor. Acest redesign radical le-ar conferi politicienilor şi grupurilor de interese ale acestora o influenţă sporită asupra deciziilor şi activelor businessurilor.

3. Taxe mult mai mari. Warren de exemplu vrea o nouă taxă pe avuţie de 2% pe activele de peste 50 mil. dolari şi de 3% pe cele de peste 1 mld. dolari inclusiv pe activele deţinute peste hotare. Aceasta echivalează cu o confiscare de către guvern doar pentru că cineva a câştigat sau economisit mai mult decât alţii. Socialism?

4. Unii ar crede că toate acestea sunt prea extreme pentru a se putea materializa, însă candidaţii prezidenţiali nu propun idei despre care cred că i-ar putea afecta politic. Publicul american merită o dezbatere despre toate aceste propuneri pentru a nu se trezi cu un viitor socialist pe care nu-l vor, scrie Wall Street Journal.

 

Pagina de opinii din The Wall Street Journal, cel mai cunoscut ziar economic din lume de acum o săptămână

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO