Business Internaţional

The New York Times: Muncitorii americani merită mai mult. Inegalitatea de venituri şi avuţie are un impact devastator asupra forţei de muncă americană

Opinie Cătălina Apostoiu

The New York Times: Muncitorii americani merită mai...

Autor: Catalina Apostoiu

06.07.2020, 23:37 869

Muncitorii de rând au fost lăsaţi în urmă în timp ce economia americană a crescut, iar salariile directorilor de companii au crescut puternic în ultimele patru decenii. A venit vremea să se insiste că muncitorii americani merită mai mult, se arată într-o opinie a boardului editorial al The New York Times.

În ultimele patru decenii, muncitorii americani au suferit o pierdere devastatoare de putere economică, evidentă în salarii, beneficii şi condiţiile de muncă. PIB-ul anual al SUA aproape s-a triplat, dar, cu ajutorul strategilor din ambele partide politice, cei bogaţi au fost cei care au cules roadele.

Să ne imaginăm SUA ca pe echipajul unei nave de piraţi. În ultimele decenii, proprietarii navei au pretins treptat o parte în creştere din pradă în detrimentul echipajului. Suma annuală care a trecut de la muncitori la proprietari depăşeşte acum 1.000 mld de dolari, se arată în opinia NYT.

Muncitorii americani au nevoie de mai mult. Însă transferul de avuţie de la cei bogaţi la cei disperaţi nu este suficient. După cum a înţeles preşedintele Franklin Delano Roosevelt, pentru o îmbunătăţire sustenabilă a calităţii majorităţii vieţilor americane este necesară o revizuire a instituţiilor de guvernământ.

Pe vremea preşedintelui Roosevelt ca şi acum, inegalităţile profunde ale vieţii americane rezultă din legile scrise la cererea celor avuţi şi instituţiilor publice administrate spre interesul acestora. Acum ca şi atunci, problemele economice ale ţării îşi au rădăcinile în problemele politice. Şi acum ca şi atunci, reinstituirea unei prosperităţi generale şi a stabilităţii democraţiei americane necesită impunerea de limite asupra influenţei politice a celor bogaţi. Este nevoie ca guvernul să servească interesele celor guvernaţi.

A venit vremea ca toţi americanii să beneficieze de prosperitatea ţării, scrie boardul editorial al The New York Times.

ìResponsabilitatea socială a sectorului de afaceri este să-şi crească profiturileî, scria economistul Milton Friedman într-un seseu din 1970. Această gonă fără regret după profit a atins noi maxime odată cu dereglementarea pieţelor financiare. Între timp, mişcarea sindicală s-a restrâns.

Pentru a susţine obiectivele sectorului privat în detrimentul interesului public, companiile au investit de asemenea masiv în lobbying, transmiţând strategilor că delinul avuţiei muncitorilor americani este rezultatul dur, dar corect, al forţelor de piaţă.

În ultimul deceniu, în timp ce clasa celor bogaţi s-a bucurat de cea mai lungă perioadă de creştere economică neîntreruptă din istoria Americii, mulţi americani cu venituri medii şi mici s-au împrumutat pentru a-şi menţine nivelul de trai. Procentul datoriilor gospodăriilor în cadrul economiei a înregistrat aproximativ o dublare din 1980.

În ultimele luni, guvernul a reîntărit aceste tendinţe, reacţionând la pandemie prin pomparea în economie a mii de miliarde de dolari în principal pentru menţinerea avuţiei, mai degrabă decât a locurilor de muncă. Drept urmare, preţurile acţiunilor au crescut puternic chiar în condiţiile în care oamenii stau la cozi în faţa birourilor de şomaj şi băncilor de alimente.

Iar cei care au aşteptat cel mai mult noi oportunităţi după criza financiară din 2008 s-au numărat adesea printre primii care şi-au pierdut locurile de mună.

Recesiunea generată de coronavirus a împins şomajul din America la cele mai ridicate niveluri de la Marea Criză Economică. Pentru mulţi muncitori, pentru mulţi ani de-acum încolo, limitele orizontului politic pot părea a fi definite de adevărul amar că o slujbă prost plătită este mai bună decât nicio slujbă.

Şi totuşi, acesta este momentul în care trebuie să se insiste că muncitorii merită mai mult, se arată în opinia boardului editorial al The New York Times.

Ţara dispune de ample resurse pentru a se asigura că toţi muncitorii sunt plătiţi suficient pentru a-şi permite o locuinţă, mâncare şi alte necesităţi ale vieţii de zi cu zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO