• Leu / EUR4.9448
  • Leu / GBP5.7408
  • Leu / USD4.7348
Business Internaţional

The Washington Post: John Kerry, emisarul preşedintelui american, Joseph Biden, pentru Afaceri Climatice, se va deplasa în China pentru discuţii pe tema schimbărilor climatice

The Washington Post: John Kerry, emisarul preşedintelui american, Joseph Biden, pentru Afaceri Climatice, se va deplasa în China pentru discuţii pe tema schimbărilor climatice

Autor: Mihai Draghici

11.04.2021, 00:36 29

John Kerry, emisarul preşedintelui american, Joseph Biden, pentru Afaceri Climatice, va efectua o vizită în China, săptămâna viitoare, în cadrul eforturilor pentru obţinerea cooperării în domeniul mediului în pofida tensiunilor bilaterale, afirmă surse citate de cotidianul The Washington Post.

Fostul secretar de Stat american urmează să se deplaseze la Shanghai, pentru întâlniri cu oficiali chinezi. Aceasta va fi prima vizită a unui oficial din cadrul Administraţiei Joseph Biden în China şi intervine la mai puţin de o lună după reuniunea americano-chineză din Alaska, marcată de disensiuni.

Departamentul de Stat american a anunţat că, în acest moment, nu are nicio vizită de anunţat, iar Ministerul chinez de Externe nu a făcut nciun comentariu pe această temă.

John Kerry, emisarul prezidenţial pentru Afaceri Climatice, a iniţiat deja discuţii cu Xie Zhenhua, reprezentantul chinez pe teme climatice.

Vizita evidenţiază eforturile Administraţiei Joseph Biden de a colabora cu Beijingul în anumite domenii, în pofida disensiunilor pe tema drepturilor omului, practicilor comerciale şi chestiunilor de securitate.

John Kerry a transmis în mod repetat că tema modificărilor climatice trebuie abordată separat, întrucât este o "problemă critică" şi necesită colaborarea între principalii poluatori de pe plan mondial.

Vizita lui John Kerry în China ar avea loc înaintea summitului intitulat "Ziua Pământului", organizat de Statele Unite prin teleconferinţă pe 22 şi 23 aprilie.

În India, săptămâna trecută, John Kerry a declarat că este "optimist, dar nu sigur" că va putea conta pe cooperarea Chinei. "Vreau să colaborez cu Administraţia Chinei pe această temă. Exact cum a spus preşedintele Joe Biden, vom avea disensiuni pe anumite teme. Dar nu putem fi prizonierii tuturor acestor disensiuni. Trebuie să cooperăm în domeniul climei", a afirmat John Kerry într-un interviu acordat publicaţiei India Today.

Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat recent că Beijingul a primit o invitaţie la summitul "Ziua Pământului" şi analizează situaţia. Fără a menţiona Statele Unite, oficialul chinez a declarat că Beijingul "va continua să intensifice comunicarea şi cooperarea cu membrii comunităţii internaţionale".

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9448
Diferență: -0,0263
Ieri: 4.9461
Azi: 4.7348
Diferență: 0,1311
Ieri: 4.7286
Azi: 5.7408
Diferență: 0,5605
Ieri: 5.7088
Azi: 4.9342
Diferență: 0,0629
Ieri: 4.9311