Business Internaţional

Theresa May îşi prezintă planul pentru perioada de tranziţie post-Brexit în Parlamentul de la Londra

Theresa May îşi prezintă planul pentru perioada de...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

18.12.2017, 10:02 83

May urmăreşte stabilirea cadrului pentru o perioadă de implementare limitată în timp, menită să atenueze ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar, în martie 2019, şi să ofere claritate şi siguranţă companiilor şi cetăţenilor.

"În această perioadă de implementare strict limitată în timp, pentru care vom începe acum negocierile, nu vom mai fi pe Piaţa Unică sau în Uniunea Vamală, întrucât vom fi părăsit Uniunea Europeană. Dar vom propune ca accesul nostru pe pieţe să rămână aşa cum este acum, în timp ce vom pregăti şi implementa noile procese şi noile sisteme care vor sta la baza viitorului nostru parteneriat", potrivit unui document al guvernului britanic, consultat de Reuters.

Premierul britanic va mai transmite Parlamentului de la Londra că, în timpul perioadei de tranziţie, vrea să înceapă înregistrarea sosirilor cetăţenilor UE în ţară în vederea pregătirii pentru un nou sistem de imigraţie, sperând să semneze acorduri comerciale post-Brexit cu state din afara UE.

Theresa May nu are garanţia că planul ei va fi universal acceptat de către parlamentarii Partidului Conservator, care este profund divizat în privinţa celei mai bune soluţii pentru părăsirea UE, iar pentru unii chiar şi principiul Brexit este adus în discuţie.

Una dintre principalele voci pro-Brexit din Cabinetul May, ministrul de Externe Boris Johnson, a prezentat duminică propria perspectivă post-Brexit pe termen lung, avertizând că Marea Britanie trebuie să evite să devină subordonată Uniunii Europene.

La 15 decembrie, liderii Uniunii Europene au acordat mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregăti discuţiile privind relaţiile viitoare din punct de vedere comercial şi al securităţii.

Consiliul European a transmis că în perioada de tranziţie post-Brexit, care ar putea dura aproximativ doi ani, Marea Britanie va continua să respecte legislaţia Uniunii Europene, dar nu va avea un rol în cadrul instituţiilor europene de decizie.

Theresa May a primit un termen de trei luni pentru a obţine un acord cu privire la viziunea guvernului britanic asupra unei viitoare înţelegeri comerciale, apoi vor începe discuţiile substanţiale în privinţa relaţiei UE-Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO