Business Internaţional

Theresa May vrea un acord de liber schimb între Marea Britanie şi China

Theresa May vrea un acord de liber schimb între Marea...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

31.01.2018, 08:40 141

Pe durata vizitei de trei zile, şefa guvernului de la Londra va discuta cu liderii chinezi despre facilitarea accesului la piaţa Chinei - a doua cea mai mare economie a lumii - pentru firmele britanice.

"China este o ţară cu care vrem să încheiem un acord comercial. Dar cred că există mai multe lucruri pe care le putem face în perioada intermediară ... în ceea ce priveşte analizarea potenţialelor obstacole în calea comerţului şi deschiderea pieţelor pentru a asigura companiile britanice că pot să aibă schimburi comerciale bune cu China", a spus May, în timpul călătoriei spre oraşul Wuhan, unde va anunţa acorduri în domeniul educaţiei în valoare de o jumătate de miliard de lire sterline.

Piaţa chineză reprezintă doar o mică parte din exporturile britanice, 3,1 la sută în 2016, comparativ cu 43% în cazul Uniunii Europene.

Potrivit unor surse diplomatice, China şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta despre un acord de liber schimb cu Marea Britanie, dar negocierile formale nu pot începe cât timp Marea Britanie face parte din UE.

Theresa May a mai declarat că iniţiativa chineză "Centura şi Drumul" - care vizează dezvoltarea globală rapidă a infrastructurii şi a comerţului - are un potenţial uriaş, dar a avertizat că proiectul trebuie să fie desfăşurat în mod corespunzător.

"Ceea ce aş dori să văd este că se asigură transparenţă şi respectarea standardelor internaţionale ... şi voi discuta acest lucru cu interlocutorii mei chinezi", a spus May.

Premierul Marii Britanii a subliniat că va aduce în discuţie, în timpul întrevederii cu preşedintele chinez Xi Jinping, subiectul regiunii autonome Hong Kong, subliniind angajamentul ţării sale pentru regula "o ţară, două sisteme" în fosta colonie britanică de pe coasta de sud a Chinei.

Regiunea administrativă Hong Kong a fost vizată de proteste pro-democratice încă din 2014, catalogate drept acte de sfidare la adresa guvernării de la Beijing. Guvernul regional a fost acuzat de reprimarea activiştilor. Săptămâna trecută, Agnes Chow, unul dintre membrii partidului Demosisto, nu a primit dreptul să participe la alegerile parlamentare din luna martie.

"Credem că viitorul Hong Kong-ului, pe modelul o ţară, două sisteme, este important. Ne angajăm în acest demers. Am abordat acest subiect în trecut cu preşedintele Xi, care şi-a arătat disponibilitatea faţă de asta, dar voi continua să aduc în discuţie această situaţie", a spus Theresa May.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO