Business Internaţional

Ţi-e somn la birou? Această tehnologie japoneză detectează angajaţii somnoroşi şi pulverizează aer rece în cameră

Ţi-e somn la birou? Această tehnologie japoneză...

Autor: Răzvan Botea

12.08.2018, 09:51 166

Nu este un lucru neobişnuit să pentru japonezi să doarmă în public. De fapt, chiar există un cuvânt în limba japoneză, „inemuri”, care se traduce prin „prezent în timp ce dormi”.

Producătorul de aparate de aer condiţionat Daikin şi gigantul din zona electronicelor NEC pun la punct un sistem care foloseşte camere de luat vederi conectate la computerele angajaţilor. Când sistemul detectează stările de somnolenţă, acesta reduce temperatura din cameră, scrie Forumul Economic Mondial.

Conceptul a luat naştere în urma unui studiu care a urmărit care este cea mai eficientă metodă de a ţine persoanele atente şi în stare de veghe. Cercetătorii au dat câteva probleme matematice de rezolvat participanţilor în diferite condiţii, inclusiv sub temperaturi mai scăzute în cameră, intenisficarea luminozităţii şi eliberarea diferitelor arome în cameră.

„Studiul nostru a demonstrat că scăderea temperaturii în cameră este o metodă eficientă, în special când sunt detectate primele semnale de somnolenţă”, au declarat reprezentaţii companiilor, într-o conferinţă de presă comună.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO