Business Internaţional

Ţigările şi telecomul. Cine ţine în viaţă Coreea de Nord: Mai multe companii au ignorat dispoziţiile Naţiunilor Unite de a se retrage din asocierile de business desfăşurate în ţara lui Kim Jong Un

Ţigările şi telecomul. Cine ţine în viaţă Coreea...

Autor: Alex Ciutacu

15.01.2018, 13:47 341

Toate business-urile care operează la nivel global au avut un termen limită pentru dispoziţiile emise de Naţiunile Unite, prin care orice asociere de business care operează în Coreea de Nord, trebuie să iasă de pe piaţa respectivă, potrivit Wall Street Journal.

Cu toate acestea, zeci de companii sunt încă acolo, spun experţii, operand în spatele unei structure opace care le ajută să-şi acopere legăturile cu Coreea, furnizând venituri ridicate pentru şi diminuând efectele sancţiunilor financiare dispuse împotriva regimului liderului Kim Jong Un.

„Economia nord-coreeană continua să opereze în ciuda izolării la care a fost supusă prin campania internaţională de sancţionare”, spune Ben Davis, fost trezorier-şef al Statelor Unite, care conduce cercetările firmei Kharon.

În ultimele luni, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite şi Statele Unite au emis o serie de penalizări împotriva Coreei de Nord, printre care interdicţii cu privire la desfăşurarea business-ului în Coreea de Nord, în încercarea de a opri programul nuclear al liderului. Însă, unele companii nu au respectat interdicţiile.

ONU şi SUA nu au denunţat public până acum nicio companie care ar fi încălcat interdicţia. Dar, oficialii sunt alarmaţi, în special, din cauza legăturilor existente în statul coreean şi companii din China, Malaysia, Singapore, Hong Kong şi alte ţări care menţin relaţii comerciale Coreea de Nord.

Unele societăţi comerciale par a fi extrem de active în privinţa Coreei de Nord. De exemplu, raporatele guvernului SUA arată că statul coreean comandă un segment masiv din industria comerţului ilicit cu ţigări, care valorează zeci de miliarde de dolari.

Oficialii SUA care posedă cunoştinţe de nivel înalt cu privire la operaţiunile de finanţare ale liderului coreean susţin că majoritatea profiturilor se duc direct în visteria Phenianului.

Aceşti bani sunt folosiţi pentru a finanţa forţele armate, armamentul nuclear al statului şi bunuri de lux pentru elita politică şi militară.

O companie egipteană din industria telecom, Orascom Telecom Media and Technology este încă implicată în mediul de business al Coreei de Nord.

În declaraţia financiară a primelor şase luni din 2017, compania a raportat că deţine 75% dintr-un business de telefonie mobilă, împreună cu Serviciul Poştal şi de Telecomunicaţii al Coreei de Nord. Asset-urile Orascom în compania de telefonie valorează 1,2 miliarde de dolari, firma declarând venituri din dividende în valoare de 15 milioane de dolari în 2016 şi aproximativ 39 de milioane de dolari în primele două luni din 2017. Nu sunt valabile informaţii recente.

Nu este clar dacă Orascom violează sancţiunile. Naguib Sawiris, preşedintele Orascom, care are cetăţenie americană, a declarat recent pentru WSJ că firma lui se conformează rezoluţiilor ONU şi că nu are planuri de a părăsi Coreea de Nord.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO