Business Internaţional

Tigrul Celtic a revenit din morţi: Irlanda bate China şi India cu o creştere economică de aproape 8% în 2015

Tigrul Celtic a revenit din morţi: Irlanda bate China...

Autor: CătăIina Apostoiu

11.03.2016, 00:05 1922
Irlanda a devansat China şi In­dia la capitolul creştere econo­mică anul trecut, cu o rată de 7,8%, cu mult peste media aso­ciată unei economii avansate şi ca­re evidenţiază succesul efor­turilor ţării de a depăşi criza financiară mondială din 2008-2009, scrie CNBC. Atunci, colap­sul băncilor a adus economia irlandeză în pragul falimentului. Înainte de criză, „ferocitatea“ cu care îi creştea economia i-a adus Irlandei renumele de „Tigrul Celtic“.

Estimările preliminare ale biroului central de statistică al Irlandei indică o creştere de 7,8% a PIB-ului anul trecut. Acesta este cel mai rapid ritm de creştere înre­gistrat de Irlanda din anul 2000, când economia acesteia a avansat cu 10,2%, potrivit Irish Times.

Datele biroului central de sta­tistică sugerează că creşterea este determinată de o revenire puter­nică a cererii interne şi de expor-turi solide. În trimestrul al patru­lea, PIB-ul a avansat cu 2,7% ajus­tat sezo­nier faţă de trimestrul an­terior. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, PIB-ul irlandez a urcat cu aproximativ 9,2%, potri­vit Finan­cial Times.

Rata de creştere este cea mai ra­pidă din primul trimestru al anu­lui 2001, când economia ţării a cres­cut cu 9,9%, şi reprezintă o re­venire puternică faţă de trimestrul patru al anului 2008, când econo­mia s-a contractat cu 8%. Produ­sul naţional brut, care exclude im­pactul multinaţiona­lelor, a avansat cu 5,7% anul trecut. Rezultatele ar putea fi revizuite la mijlocul anu­lui. Creşterea puternică depăşeşte cu mult proiecţiile băncii centrale a ţării, aceasta anticipând o creş­tere economică de 6,6% în 2015.

Producţia sectorului manufac­turier a crescut cu 14,2% în 2015, iar cererea internă a urcat cu 9,3% în pofida unei reduceri a cheltuie­lilor guvernamentale, cu 0,8%.

Economia Irlandei a înre­gistrat o creştere puternică în anii ’90 şi 2000, ţara fiind „botezată“ din acest motiv „tigrul celtic“, creşterea rapidă fiind alimentată de investiţii străine directe şi un boom al creditării bancare.

Totuşi, ţara a resimţit din plin efectele crizei financiare mondiale, suferind o prăbuşire a pieţei sale imobiliare şi o criză a sectorului bancar. Aceasta a beneficiat de un program de bailout din partea FMI şi instituţiilor europene.

Acum, Irlanda este privită de unii drept un model prin prisma redresării economice, revenind pe creştere în 2010.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO