Business Internaţional

TikTok şi politica. Ce ţări şi regiuni au anunţat sau implementat deja interdicţii parţiale sau totale ale controversatei aplicaţii şi de ce

TikTok şi politica. Ce ţări şi regiuni au anunţat...

Autor: Catalina Apostoiu

27.11.2024, 23:04 2077

TikTok, aplicaţia chinezească pentru videoclipuri scurte, a ajutat probabil dreapta extremă în alegerile germane, anunţau analiştii în această toamnă. Alternativa pentru Germa­nia a fost de două ori mai eficientă în a ajunge la cei care au votat pentru prima dată pe aplicaţie decât toate celelalte partide împreună, evidenţia o analiză realizată la acea vreme, potrivit Deutsche Welle. Acest lucru poate explica de ce partidul a avut rezultate atât de bune în rândul tinerilor alegători.

„Jumătate din numărul total al celor cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani îşi iau informaţiile politice de pe TikTok. Din acest motiv, platforma este extraordinar de influentă“, arată Roland Verwiebe, profesor la Uni­ver­sitatea din Potsdam şi unul dintre coordonatorii unui proiect care monitorizează activitatea partidelor germane pe TikTok.

Politicienii germani începuseră deja să discute necesitatea înăspririi poziţiei lor privitoare la TikTok în primăvara acestui an la scurt timp după ce Camera Reprezentanţilor din SUA a votat în unanimitate în favoarea unei legislaţii care ar putea forţa ByteDance, compania din spa­tele TikTok, să vândă aplicaţia, în caz contrar aceasta urmând să suporte o interdicţie totală în SUA.

Unii politicieni din Germania consideră aplicaţia drept un pericol la adresa democraţiei, aceasta fiind un „instrument important“ în războ­iul hibrid purtat de China şi Rusia.

În SUA, deadline-ul pentru TikTok este 19 ianuarie, cu o zi înain­te de Ziua Inaugurării. Trump nu a indicat direct ce va face în privinţa TikTok, însă unele surse spun că se aşteaptă ca acesta să intervină dacă acest lucru va fi necesar, potrivit Forbes.

O agenţie de informaţii de top din SUA avertiza în primăvară că China s-a folosit de TikTok pentru a influenţa alegerile americane. Şi totuşi, în pofida temerilor privind securitatea, aplicaţia a jucat un rol cheie şi în alegerile din 2024, notează Voice of America.

În Irlanda, o anchetă recentă realizată de grupul Global Witness a căsit că platforma de video sharing TikTok a aprobat reclame ce conţineau informaţii false privitoare la alegerile generale viitoare, notează RTE.

Un număr foarte mare de ţări şi regiuni au anunţat sau implementat deja interdicţii parţiale sau totale privitoare la TikTok, relatează Euronews.

Australia şi Marea Britanie au interzis în primăvară folosirea aplicaţiei pe dispozitivele oficialilor guvernamentali. Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul european au interzis de asemenea TikTok pe dispozitivele staffului, invocând temeri legate de securitatea cibernetică.

Tot în primăvară, guvernul francez a interzis instalarea şi utilizarea aplicaţiilor „recreaţionale“ ca TikTok, Netflix şi Instagram pe telefoanele de lucru a 2,5 milioane de funcţionari publici.

Pe 6 noiembrie, guvernul canadian a cerut TikTok să-şi înceteze operaţiunile de pe plan local.

În 2020, India a impus o interdicţie pentru TikTok şi alte aplicaţii chineze, India numărându-se printre câteva ţări care au interzis complet aplicaţia, chiar şi pe dispozitivele personale ale cetăţenilor.

Potrivit Time, guvernul taliban a interzis TikTok în aprilie 2022, spunând că aplicaţia creează confuzie în rândul tinerilor.

China însăşi nu permite folosirea versiunii internaţionale a TikTok, utilizatorii putând descărca Douyin, versiunea chineză a TikTok supusă cenzurii partidului comunist.

Nepalul a interzis TikTok pentru toţi cetăţenii săi în noiembrie 2023, spunând că aplicaţia „afectează armonia socială“.

Senegalul a instituit o interdicţie totală în august după ce un candidat al opoziţiei a fost acuzat că foloseşte platforma pentru a răspândi mesaje subversive.