Business Internaţional

Ţineţi minte colapsul Greensill şi frauda Wirecard? Şefii finanţelor din UE dau asigurări că băncile europene sunt rezistente la furtuna financiară din America, dar în ultimii ani câteva minicrize au reuşit să se strecoare nedetectate de radarele lor. Nici BCE n-a prevăzut criza de prea multă inflaţie

În imensul caz de fraudă al procesatorului de plăţi Wirecard, autoritatea de reglementare financiară din Germania, BaFin, care ar fi trebuit să fie una dintre cele mai vigilente autorităţi financiare din Europa, a crezut până în ultimul moment că fraudatorul, Wirecard, este de fapt victima şi i-a luat apărarea în faţa celui care i-a expus fărădelegile, scrie ziarul Financial Times. Mai mult, BaFin a atacat în justiţie jurnaliştii investigatori de la FT.

În imensul caz de fraudă al procesatorului de plăţi Wirecard, autoritatea de reglementare financiară din Germania, BaFin, care ar fi trebuit să fie una dintre cele mai vigilente autorităţi financiare din Europa, a crezut până în ultimul moment că fraudatorul, Wirecard, este de fapt victima şi i-a luat apărarea în faţa celui care i-a expus fărădelegile, scrie ziarul Financial Times. Mai mult, BaFin a atacat în justiţie jurnaliştii investigatori de la FT.

Autor: Bogdan Cojocaru

14.03.2023, 22:14 798

Cele mai proeminente figuri ale finanţelor europene asigură că haosul din sistemul bancar ame­rican, unde două bănci de im­portanţă sistemică s-au prăbuşit una după alta, nu se va extinde în Europa de­oarece aici este un cu totul alt mediu, iar insti­tuţiile financiare sunt construite din alte mate­riale. Însă furtuna financiară din SUA, care a speriat bursele din toată lumea, poate atinge continentul în alt mod, pe calea dobânzilor.

Pentru că băncile americane aflate în cen­trul crizei s-au otrăvit cu titluri de trezorerie devenite toxice după ce Rezerva Federală a pornit o campanie de majorare  de dobânzi considerată agresivă şi cum şi alte bănci au portofoliile pline de obligaţiuni toxice, pieţele şi analiştii înclină să creadă că banca centrală americană va face o pauză sau cel puţin va încetini ritmul în care urcă dobânzile.

Aceasta ar însemna şi o pauză în lupta cu in­fla­ţia în SUA, iar Banca Cen­­tra­lă Europeană cel mai pro­babil va profita de ea pen­tru a-şi domoli pro­pria cam­panie de creşteri de dobânzi, pornită târziu pentru că şi-a dat seama foarte târziu că inflaţia va fi puternică şi de durată. Dacă aşa se va în­tâmpla, este de aşteptat ca în zona euro inflaţia ridicată să persiste mai mult timp decât se credea până acum.

Comisia de politică monetară a Fed se va reuni pe 21-22 martie, iar înainte de actuala criză bancară oficialii băncii centrale au indicat majorări puternice ale do­bân­zilor în mai multe etape. Din nefericire pentru BCE, oficialii euro­peni care iau decizii de politică monetară ar trebui să se întâlnească pe 16 martie, când ar fi trebuit să majoreze dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază pentru a frâna inflaţia.

Banca centrală a zonei euro are un pre­cedent în care şi-a tras cu stângul în dreptul într-un episod de criză intensă: în iulie 2008, atunci când sectorul bancar american făcea im­plozie zguduit de prăbuşirea pieţei imobilia­re, BCE a majorat dobânzile în loc să le scadă, cu justificarea că lupta cu inflaţia este mai im­portantă. Lehman Brothers îşi cerea fali­mentul în septembrie, dezlănţuind o furtună financiară globală care în Europa s-a trans­format în criza datoriilor suvernare.

Decizia de săptămâna aceasta a BCE este complicată de faptul că inflaţia a repornit-o în sus. Luni, traderii evaluau la doar 40% pro­babilitatea ca BCE să efectueze o majorare de dobândă de 50 de puncte de bază, aşa cum a­proape că a promis preşedinta băncii, Chris­tine Lagarde. Între timp, Eurogroup a revenit pe prima scenă europeană a declaraţiilor. Pen­tru cine nu-şi aduce aminte cine este, sub acest nume se reunesc miniştrii de finanţe din UE.

Eurogroup a avut un rol primordial în negocierea bailout-urilor pentru Grecia când aceasta aproape că a intrat în faliment din cauza crizei datoriilor suverane. Acum, grupul a îndemnat la calm şi a încercat să dea asigurări că sistemul bancar european este solid şi că riscurile de a fi afectat de furtuna financiară de peste Atlantic nu sunt mari.

Asigurările au fost necesare deoarece căderile de pe bursele de acţiuni americane s-au extins câteva zile şi la băncile europene. „Nu există legături între cele două situaţii diferite, dacă priveşti la modelul economic şi cel financiar al BNP Paribas, Société Générale şi al altor bănci franceze: este total diferit faţă de cel al Silicon Valley Bank“, a explicat ministrul de finanţe al Franţei Bruno Le Maire. Mesaje similare au transmis şi omologii din Germania, Belgia, Olanda şi Spania. Preşedintele Eurogroup Paschal Donohoe a spus că zona euro are o expunere foarte limitată la efectele căderii SVB şi se poate descurca cu astfel de riscuri. Şi spre deosebire de SUA, Europa are un cadru de reglementare şi de acţiune foarte puternic pentru astfel de situaţii, a menţionat şeful şefilor finanţelor europene. El a făcut astfel referire la mediul dereglementat, sau slab reglementat, în care a funcţionat SVB, specializată pe finanţarea stat-up-urilor, mai ales a celor de tehnologie. În aceste condiţii, după cum a mai spus Le Maire, nu există alerte speciale în, spre exemplu, sistemul bancar francez. În Europa, autorităţile financiare au acţionat rapid pentru a îngrădi eventualele şocuri produse de colapsul băncii americane, îngheţând operaţiunile subsidiarelor locale ale acesteia. Aşa a procedat autoritatea de reglementare financiară din Germania BaFin. În Marea Britaniei, subsidiara SVB a fost vândută către HSBC pentru 1 liră sterlină după ce a fost pusă în carantină. Rămâne de văzut dacă şi investitorii sunt atât de convinşi că totul merge bine în sistemul bancar european. Până la urmă, autorităţile germane nu au prevăzut efectele pe care le-a avut la ele în ţară colapsul băncii britanice Greensill în 2021. La subsidiara germană aveau depozite neasigurate mai multe primării germane. De teamă că rămân fără resurse, aceste primării şi-au retras disperate banii de la alte bănci, aşa cum s-a întâmplat şi la SVB. Colapsul Greensill a lovit puternic, financiar şi la nivel de imagine, Credit Suisse. De asemenea, în spectaculosul caz de fraudă al procesatorului de plăţi Wirecard BaFin, care ar fi trebuit să fie una dintre cele mai vigilente autorităţi financiare din Europa, a crezut până în ultimul moment că fraudatorul, Wirecard, este de fapt victimă şi i-a luat apărarea în faţa celui care i-a expus fărădelegile, ziarul Financial Times. Mai mult, BaFin a atacat în justiţie FT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO