Business Internaţional

Tipografiile avertizează că se apropie o criză de hârtie

Tipografiile avertizează că se apropie o criză de hârtie

Autor: Bogdan Cojocaru

15.02.2022, 00:00 170

Tipografiile europene au avertizat că industrii precum cea alimentară şi cea a bunurilor de larg consum ar putea suferi perturbări semnificative pe lanţurile lor de aprovizionare din cauza deficitului tot mai mare de hârtie, scrie Financial Times.

Grevele a mii de muncitori de la procesatorii de materie lemnoasă deţinuţi de grupul forestier UPM-Kymmene din Finlanda au exacerbat penuria de hârtie care s-a declanşat după o revenire neaşteptat de puternică a cererii.

„Preţurile hârtiei cresc şi se produce prea puţin“, a spus Iwan Le Moine, directorul EMGE, o companie de consultanţă.

„Este o dezordine totală.“ Finat, care reprezintă peste 1.000 de companii de imprimare de etichete europene, a avertizat cu privire la întreruperile aprovizionării din cauza penuriei de hârtie specială.

Jules Lejeune, directorul general al Finat, a declarat: „Primesc zilnic apeluri şi e-mailuri de la membri care îşi exprimă îngrijorări extreme, deoarece trebuie să le ceară clienţilor să aştepte pentru că nu pot produce. Etichetele sunt folosite în toate sectoarele - alimentar, băuturi, farmaceutic, sănătate, îngrijire personală, auto, electronice. Ceea ce îngrijorează cel mai mult este partea bunurilor de consum“.

Editorii, grupurile media care publică ziare şi alte afaceri resimt deja efectul penuriei de hârtie şi al creşterii de patru ori a preţurilor în a doua jumătate a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO