Business Internaţional

Titlurile motorului de căutare Yandex ies pe bursa la preţ dublu

Titlurile motorului de căutare Yandex deschid prima lor şedinţă la un preţ dublu faţă de preţul din oferta de listare

Autor: Adrian Voicu

24.05.2011, 18:11 577

Titlurile motorului de căutare internet rus Yandex au deschisprima lor şedinţă după IPO-ul care s-a terminat cu osuprasubscriere de 17 ori peste oferta iniţială, la un preţ de 61de dolari/titlu, de două ori mai mare decât preţul din oferta delistare.

Cele 52,2 milioane acţiuni sau 16,2% din capitalul social alcompaniei, la un preţ de 25 de dolari fiecare evaluau compania laaproximativ 8 miliarde de dolari.

Yandex, al cărui IPO a evaluat acţiunile la dublul valoriiacţiunilor Google comparativ cu veniturile, s-a bucurat de unputernic interes din partea investitorilor, acesta fiind cel mairapid IPO din ultimii şapte ani.

Titlurile Google se tranzacţionează la o valoare de 13 ori maimare decât veniturile pe care se aşteaptă să le înregistreze în2012, în timp ce acţiunile Yandex au fost vândute la un preţechivalent cu de 23 de ori valoarea veniturilor pe care se aşteaptăsă le înregistreze anul viitor.

O altă companie de profil, din SUA, LinkedIn Corp, cel mai maresite de professional networking, a vândut săptămâna trecută 7,84milioane de acţiuni la 45 de dolari pe titlu. Oferta publicăiniţială a atras fonduri de 352,8 milioane de dolari.

În prima zi de tranzacţionare, acţiunile LinkedIn au crescut depeste două ori, la 94,25 dolari (+109%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO