Business Internaţional

Toată Europa este în flăcări, iar dobânzile la euro au urcat la cer, în schimb americanii îsi vând hârtiile lor cu cea mai scăzută dobândă din istorie

Toată Europa este în flăcări, iar dobânzile la euro au urcat la cer, în schimb americanii îsi vând hârtiile lor cu cea mai scăzută dobândă din istorie

Foto: Shutterstock

Autor: Cristian Hostiuc

22.11.2011, 21:07 6258

Trezoreria americană a vândut marţi după amiază certificate de trezorerie în valoare de 35 miliarde dolari pe cinci ani la un randament (dobândă efectivă) de 0,937% pe an. Acesta este cel mai scăzut nivel la care s-a împrumutat vreodată Statele Unite.

În ciuda faptului că dobânzile din America sunt la un nivel minim record cererea din partea investitorilor a fost de trei ori mai mare. Ce se întamplă pe piaţa financiară americană a titlurilor de stat contrastează puternic cu Europa, acolo unde Spania de exemplu a plătit peste 5% la euro pe an pentru a-şi vinde titlurile. Toată piaţa europeană este în fierbere având în vedere că dobânzile sunt la un nivel extrem de ridicat depăşind de 4-5 ori nivelul de referinţa al Băncii Centrale Europene, de 1,25%.

În ciuda faptului că este înglodată în datorii, iar politicienii americani nu se înteleg cum să rezolve această problemă, Statele Unite reuşesc să se împrumute foarte ieftin şi să îşi finanţeze deficitul cu un cost extrem de scăzut. Statele Unite are datorii de 14 mii de miliarde de dolari. Americanii au reuşit să inunde piaţa mondială cu hârtii şi să îşi finanţeze cu banii chinezilor, brazilienilor, ruşilor şi altor state mai slab economic, economia.

Toate băncile americane fug de titlurile europene iar agenţiile de rating reduc pe capete ratingurile ţărilor europene.

AFACERI DE LA ZERO