Business Internaţional

Toată lumea este cu ochii pe preţul petrolului: deocamdată, cererea slabă la nivel mondial este o forţă mai puternică decât frica de război în Orientul Mijlociu

Toată lumea este cu ochii pe preţul petrolului:...

Autor: Catalina Apostoiu

01.10.2024, 23:43 140

Preţurile petrolului au conti­nuat să scadă ieri după pierderile de luni în pofida faptului că Israelul a început operaţiuni militare terestre în Liban, intensificându-şi campania împotriva Hezbollah după ce a lansat valuri de atacuri aeriene devas­ta­toa­re împotriva grupului militant libanez.

Armata israeliană a anunţat la în­ceputul zilei de ieri că a început „raiduri terestre limitate, localizate şi ţintite“ împotriva Hezbollah în sudul Libanului, potrivit Financial Times. Forţele de Apărare Israeliene au e­mis ordine de evacuare pentru a­proa­pe 30 de sate şi orăşele din sudul ţării, de genul comenzilor date înaintea ofensivelor masive din Gaza din ultimul an.

Traderii petrolieri par să se fi aşteptat la o ofensivă mult mai am­plă, ceea ce nu pare a fi cazul.

Preţurile petrolului au scăzut cu peste 2% în condiţiile în care o per­spectivă mai solidă privind oferta şi creşterea firavă a cererii la nivel mon­dial a reprezentat o forţă mai mare decât temerile privind ampli­fica­rea conflictului din Orientul Mijlociu şi impactul acestuia asupra exporturilor petroliere din regiune, scrie CNBC.

Membrii OPEC Ă se vor întruni pe 2 octombrie pentru a analiza piaţa, nefiind aşteptate schimbări de politică. Grupul este de aşteptat să crească producţia cu 180.000 de barili pe zi în decembrie.

Posibilitatea unei redresări a pro­ducţiei de petrol a Libiei a influenţat de asemenea pieţele. Atacurile Israe­lului vin după uci­derea săptămâna trecută a lide­rului Hezbollah Hassan Nasrallah şi repre­zintă o escaladare a unui conflict care ameninţă acum să atragă şi SUA şi Iranul.

„Temerile că Iranul va fi atras împotriva Israelului au susţinut pre­ţurile petrolului, însă discursul actual al Iranului sugerează că ţara nu doreşte o escaladare“, arată Ashley Kelty, analist la Panmure Gordon.

Preţurile petrolului este de aştep­tat să-şi continue declinul, Goldman Sachs anticipând că acestea ar putea ajunge la 60 de dolari pe baril până în decembrie 2025.

Cât priveşte aurul, preţurile metalului preţios au crescut ieri pe fondul cererii de active refugiu din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu şi randamentelor mai scăzute la obligaţiuni americane, însă acestea s-au menţinut sub nivelurile record recente după ce şeful băncii centrale a semnalat reduceri de dobânzi mai mici pe viitor.

Cauzele raliului recent se vor menţine, arată Ricardo Evangelista, analist la ActivTrades.

Han Tan, analist la Exinity Group estimează că o rată a şomajului peste aşteptări în SUA ar putea reîmpinge aurul la maximul istoric.

Goldman Sachs şi-a majorat estimarea privind preţul autului la 2.900 de dolari pe uncie de la 2.700 pentru începutul anului 2025.