Business Internaţional

Toată lumea financiară se roagă de Merkel şi Sarkozy să salveze băncile europene

Toată lumea financiară se roagă de Merkel şi Sarkozy să salveze băncile europene

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel, cei mai puternici lideri de stat din Europa

Autor: Bogdan Cojocaru

10.10.2011, 00:06 1330

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit duminică pentru a discuta problema recapitalizării băn­cilor şi a Greciei, în condiţiile în care lipsa de încredere în sistemul bancar, vulnerabi­litatea instituţiilor de credit la datoriile statelor cu probleme din zona euro şi nervozitatea creascută a pieţelor riscă să aducă lumea în pragul celei mai grave crize financiare din istorie.

Întâlnirea a avut loc în condiţiile în care agenţia de evaluare financiară Moody's a tăiat la sfârşitul săptămânii trecute ratin­gurile a 12 bănci şi companii financiare bri­tanice, printre care Royal Bank of Scotland, şi a şase instituţii de credit portugheze, inclusiv Banco Comercial Portuguez, potrivit The Wall Street Journal.

Agenţia îşi motivează decizia privind băncile britanice prin faptul că sprijinul guvernului pentru sistemul bancar este nesigur, iar creditorii mai mici ar putea fi lăsaţi să falimenteze dacă întâmpină pro­bleme financiare. În cazul Portugaliei, problemele economice şi financiare ale ţării privează băncile de finanţare de pe piaţă, acestea bazându-se pe fondurile puse la dispoziţie de BCE.

Înrăutăţirea problemelor cu care se confruntă băncile determină tot mai mulţi oficiali şi instituţii să se aştepte la ce e mai rău.

Guvernatorul Băncii Angliei Mervyn King a avertizat că Lumea se confruntă cu cea mai severă criză financiară din istorie sau cel puţin de după anii 1930, scrie The Telegraph.

El a făcut aceste afirmaţii după ce comitetul de politică monetară al băncii a decis să pompeze 75 de miliarde de lire sterline în economie în efortul disperat de a evita o nouă criză a creditului şi o nouă recesiune în Marea Bitanie.

FMI a cerut recapitalizarea rapidă a băncilor europene pentru stabilizarea pieţelor şi a preveni ca economia să cadă într-o nouă recesiune. Directorul pentru Europa al FMI Antonio Borges estimează costurile unei astfel de recapitalizări la 100-200 de miliarde de euro.

Irlanda a estimat că băncile europene ar putea avea nevoie de fonduri suplimentare de peste 100 de miliarde de euro pentru a supravieţui crizei datoriilor, scrie Reuters. Reducerea valorii portofoliilor de datorii suverane ale băncilor a provocat deja implozia instituţiei belgiene de credit Dexia.

"Există riscul ca această criză să se intensifice şi să se extindă", a declarat mi­nistrul german de finanţe Wolfgang Schaeu­ble într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Până în prezent, Germania şi Franţa au avut idei diferite legate de modul în care băncile ar putea fi întărite şi cum să fie abordată problema contaminării de pe pieţele financiare în urma unei eventuale intrări a Greciei în incapacitate de plată. Parisul vrea ca fondul de salvare al zonei euro FESF să fie folosit şi pentru reca­pitalizarea băncilor franceze, argu­mentând că acestea au cea mai mare expunere pe datoriile ţărilor cu probleme financiare. Berlinul însă susţine că fondul trebuie accesat doar în situaţia în care o entitate bancară nu-şi poate asigura singură finan­ţarea şi nici statul naţional nu o poate ajuta.

Unii oficiali europeni se tem că recapitalizarea forţată a unora dintre băncile mari nu ar reprezenta cea mai bună utilizare a resurselor de capital limitate ale Europei.

Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, cele mai mari cinci bănci franceze ar putea conveni să ia 10-15 miliarde de euro de la stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO