Business Internaţional

Tony West, omul care a dat cele mai mari amenzi bancherilor din istoria Statelor Unite

Tony West, omul care a dat cele mai mari amenzi...

Autor: Mădălina Bodârlău

24.08.2014, 21:45 7450

Tony West, sportiv convins şi fost preşedinte de campanie al preşedintelui Barack Obama, este cea mai puternică armă cu care Departamentului de Justiţie al SUA “convinge” băncile să plătească pentru greşelile care au dus la criza financiară, scrie Financial Times.

La începutul lunii iunie, avocaţii Citigroup au discutat cu Tony West, al treilea om ca importanţă din Departamentul de Justiţie al Americii, după procurorul general şi procurorul general adjunct, în încercarea de a obţine prelungirea termenului limită stabilit pentru încheierea unui acord prin care bănca americană ar fi evitat un proces în schimbul plăţii unei amenzi substanţiale. Citigroup a fost acuzată de Departament că a vândut guvernului şi investitorilor titluri de valoare garantate cu credite ipotecare ca active premium deşi ştia că sunt cu grad ridicat de risc. Aceste active s-au devalorizat sever din cauza crizei. West a fost de neclintit şi a avertizat că este pregătit să pornească un proces împotriva băncii în săptămâna următoare.

Cu patru ore înainte de termenul limită, avocaţii băncii l‑au contactat pe West şi i‑au comunicat recomandarea pe care o facuseră  băncii de a plăti penalităţi financiare cuprinse între trei şi patru miliarde de dolari. Propunerea a dat startul unor noi negocieri şi a scutit banca Citigroup de un proces. Banca a plătit în final şapte miliarde de dolari în amenzi şi ajutoare pentru debitorii ipotecari. În ultimele zile, activitatea lui West a ieşit din nou în evidenţă când Bank of America a acceptat să plătească o amendă de aproape 17 miliarde de dolari, după săptămâni întregi de negocieri. Suma era de neacceptat pentru bancheri în prima fază. La aceste sume se adaugă si cele 13 miliarde de dolari achitate de JP Morgan.

Cu ajutorul lui West Departamentul de Justiţie a reuşit să strângă 36,6 miliarde de dolari în amenzi şi sprijin pentru posesorii de locuinţe sub forma unor ajustări ale condiţiilor contractuale şi finanţări pentru construcţia unor locuinţe cu chirii accesibile.

“Până sa ajung faţă în faţă cu una dintre instituţiile financiare, discutând dacă vom ajunge la un acord sau la un proces, nu rămân prea multe elemente de dezbătut”, spune West. Întrebarea principală la care trebuie să raspundem este dacă vom fi capabili să respectăm cele trei principii după care ne ghidăm în toate aceste cazuri: responsabilitate, transparenţă şi reparare.

“Abordarea lui West constă în a negocia separat cu banca, cu statul şi cu autorităţile, lăsând toate părţile în întuneric şi folosind opacitatea aceasta pentru a ajunge la o înţelegere”, spune o persoană care a asistat la negocieri.

Începând de la acordul cu JPMorgan, West lua legătura cu toate părţile implicate – autorităţi şi alţi procurori - şi le întreba cât apreciază că ar valora cazul respectiv. Odată stabilit un compromis, adesea prin convorbiri telefonice prin linii sigure, fiecare parte trebuia să semneze precizând suma de bani care i‑ar fi revenit.

West a  jumulit câţiva bancheri inistând ca aceştia să-şi asume greşelile şi să accepte amenzile mari, chiar dacă ei le consideră inexplicabile din punct de vedere logic. Alţii laudă preferinţa lui pentru compromis.

“El nu o să înceapă să ţipe şi să se agite. O să spună doar care e poziţia lui. A fost dispus să facă numeroase compromisuri” a adaugat aceeaşi persoană.

West obişnuieşte să folosească un “limbaj colorat”  în descrierea presupuselor abuzuri născute din tranzacţiile financiare complexe. A comparat Bank of America cu un vânzător alimentar care promovează laptele acru şi a folosit analogia cu un măcelar pentru a descrie cazul împotriva agenţiei de rating Standard & Poor’s.

“E ca şi cum ai cumpăra cârnaţi de la măcelarul tău favorit, care te asigură că produsul e proaspăt facut de dimineaţă şi sănătos. Ceea ce nu îţi spune este că a fost făcut din carne despre care ştie că e stricată şi pe care intenţiona să o arunce la gunoi diseară”, a spus West despre Standard & Poor’s, cu care se afla acum in plin proces.

“Nu renunţăm şi nu plecăm nicăieri şi.. vom continua să urmărim aceste cazuri fie că vom ajunge în sala de judecată, fie la o înţelegere pertinenta – depinde care este cel mai mult în interesul americanilor”, a declarat West.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO