Business Internaţional

Top 10 mondial în funcţie de capitalizarea bursieră: de la diversitate la dominaţia americană în doar opt ani

Top 10 mondial în funcţie de capitalizarea bursieră:...

Autor: Bogdan Cojocaru

20.10.2015, 00:03 980
O recesiune globală şi o criză a materiilor prime şi-au pus adânc amprenta în ultimii opt ani asupra topului mondial al companiilor în funcţie de capitalizarea bursieră. Astăzi, cele mai mari 10 companii sunt, toate, americane, iar cele mai puternice dintre ele sunt de tehnologie.

În 2007, în top 10 erau re­prezentate nu mai puţin de cinci naţiuni: SUA, China, Rusia, Marea Britanie şi Olanda (acestea din urmă două printr-o singură companie, Royal Dutch Shell). Cele mai puternice companii, din punct de vedere al capitalizării de piaţă, aveau operaţiuni în sectorul petrolier. Industria era prezentă prin General Electric, lumea ban­cară prin Industrial and Com­mercial Bank of China (ICBC), iar telecomunicaţiile şi tehnologia IT prin China Mobile, Microsoft şi ATT. De remarcat este că Rusia avea în top o companie, Gazprom. Aceeia erau ani de glorie pentru producătorul de gaze naturale, care domina pe piaţa europeană. China avea, de asemenea, o prezenţă puternică: patru companii, o bancă, una de telecomunicaţii şi doi producători de petrol şi gaze naturale.

Din 2007 până acum economia mondială a trecut prin recesiune, Europa a intrat în război economic cu Rusia, China a început să încetinească, economiile emergente sunt pe cale să intre şi ele în criză, iar piaţa materiilor prime a intrat într-un proces brutal de reechi­librare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO