Business Internaţional

Top 10 noi obiective turistice înscrise în patrimoniul UNESCO. Galerie FOTO

1. Plantaţiile viticole din Piedmont: Langhe-Roero şi Monferrato, Italia

Vedeţi cum arată cele mai noi obiective înscrise pe lista UNESCO. Galerie FOTO

Autor: Alexandru Nanu

20.07.2014, 15:15 2986

Agenţia ONU din Paris alcătuieşte în fiecare vară o nouă listă cu obiective turistice din întreaga lume, atât naturale, cât şi construite, care urmează să fie incluse în patrimoniul UNESCO, scrie Smarter Travel.

 

Îmreună cu cele mai recente nominalizări, patrimoniul UNESCO a ajuns la 1007 de atracţii turistice. Smarter Travel a alcătuit un top al celor mai interesante noi destinaţii incluse pe celebra listă.

 

1. Plantaţiile viticole din Piedmont: Langhe-Roero şi Monferrato, Italia

De Barolo, Barbaresco, şi Barbera d'Asti, culturile de viţă de vie care produc unele dintre vinurile cele mai bune, sunt acum parte a Patrimoniului Mondial Unesco din Italia, ţară care deţine printre cele mai multe obiective incluse pe listele internaţionale. Amplasat între munţii de coastă dintre Liguria Appenines şi râul Po, zona are o suprafaţă de 25.000 de hectare care acoperă cinci regiuni distincte viticole.

2. Pergamon, Turcia


Oraşul antic grecesc din Pergamon se află în Câmpia Bakirçay lângă coasta Mării Egee, unde a fost cândva una dintre cele mai importante centre de cultură, artă şi arhitectură din lumea antică. Acropola conţine Sanctuarul Atenei, Templul lui Dionis, iar Agora de Sus are un teatru de 10.000 de locuri, precum şi o bibliotecă cu 200.000 de volume, pe care se presupune că Marc Antoniu le-ar fi dat Cleopatrei drept cadou de nuntă.

3. Monumentul natural din Poverty Point, United States

Această serie de cinci movile de pământ şi şase creste concentrice, îndreptate spre Valea Mississippi este pe locul 22 al obiectivelor turistice din SUA din Patrimoniul Mondial UNESCO. Printre alte destinaţii incluse pe lista UNESCO se află şi Parcul National Yosemite, Grand Canyon National Park şi Statuia Libertăţii.

4. Okavango Delta, Botswana


Delta Okavango este o zonă cu aer curat, un refugiu pentru animalele pe cale de dispariţie, cum ar fi gheparzi, lei, rinoceri albi şi negri. Este considerată una dintre cel şapte minuni naturale din Africa, alături de destinaţii precum muntele Kilimanjaro sau deşertul Sahara, şi a fost numit cel de-al 1.000 obiectiv din Patrimoniului Mondial UNESCO.

5. Stevns Klint, Danemarca

Situată pe insula daneză Sjælland, la aproximativ 45 de km sud de Copenhaga, Stevns Klint este o faleză de 40 de metri înălţime.

6. Cetatea Erbil, Irak

După ce au fost construite diferite edificii pe parcursul a câtorva mii de ani în acelaşi loc, s-a creat dealul pe care se află Cetatea Erbil. Unii specialişti consideră că această aşezare fortificată este cel mai vechi oraş locuit continuu din lume, încă din al cincilea mileniu î.Hr. În urmă cu mai mult de 1300 de ani, Cetatea Erbil a fost un important obiectiv creştin..

7. Oraşul antic Pyu, Myanmar

Oraşul antic Pyu din Myanmar, aflat decenii la rând sub dictatură militară, a intrat de curând în Patrimoniului Mondial UNESCO. Aşezarea este formată din rămăşiţele celor trei oraşe care au înflorit în bazinul râului Irrawaddy între anii 200 î.Hr. şi 900 d.HR.. Oraşul Pyu, puternic influenţat de cultura şi comerţul cu India, a importat cultura budistă, apoi a înflorit timp de un mileniu până când a fost atacat de nenumărate ori şi a fost distrus.

8. Parcul Naţional Himalaya, India

Parcul Naţional Himalaya este o adevărată oază de verdeaţă, plină de păduri de stejar şi bambus luxuriant, de pajişti alpine înverzite şi gheţarii aflţi la mare altitudine. Topirea zăpezii duce la formarea mai multor râuri şi oferă o sursă de alimentare cu apă pentru oameni. Parcul adăposteşte mai multe specii rare şi pe cale de dispariţie, inclusiv leopardul de zăpadă, ursul negru asiatic şi fazanul. Parcul este apreciat în special pentru biodiversitatea sa: în el există mai mult de 209 de specii de păsări şi 31 de specii de mamifere.

9. Complexul arheologic Bolgar, Rusia


Pe malurile râului Volga, în Republica rusă Tatarstan, acest sit arheologic conţine rămăşiţele oraşului medieval Bolgar, capitala regiunii de aur a Imperiului Mongol. Datorită locaţiei sale strategice, la confluenţa râurilor Volga şi Kama, Bolgar a fost un centru comercial extrem de important între secolele XII-XV .

10. Grand Canal, China

Grand Canal China este cea mai lungă cale navigabilă construiră de om din lume, care începe din Beijing şi se termină în partea de nord a provinciei Zhejiang. Construcţia a început în secolul cinci î.e.n şi a durat până în secolul al 13-lea. Construcţia a constat în dezvoltarea a mai mult de 1.200 de kilometri de căi navigabile folosite pentru transportul de cereale, orez, şi materii prime. Porţiunea canalului înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO se întinde pe aproape 1.000  km, prin 25 de oraşe şi şase provincii şi este încă folosită pentru a transporta cantităţi imense de pietriş, diesel, cărbune, şi cărămizi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO