Business Internaţional

Topul celor mai bogaţi oameni din Franţa. Ce afaceri au în România

Topul celor mai bogaţi oameni din Franţa. Ce afaceri au...

Autor: Alexandru Nanu

13.07.2014, 15:20 3180

Cei mai bogaţi oameni din Franţa şi-au crescut averea cu aproape 15% în 2013, potrivit unui raport anual realizat de revista Challenges, citat de Financial Times. Succesul celor mai multe companii franceze se datorează vânzărilor realizate în afara ţării. Topul celor mai bogaţi oameni din Franţa include nume cunoscute la nivel mondial, care reflectă poziţia de lider pe care o deţine ţara în cadrul sectoarele de comerţ produse de lux.

Bernard Arnault, fondatorul grupului LVMH, a reuşit să-şi mărească averea cu 10 % anul trecut, de la 27 miliarde de dolari la 29 miliarde de dolari. El este urmat îndeaproape în top de Liliane Bettencourt, proprietara companiei L'Oreal, cu o avere de 26 miliarde de dolari. Podiumul topului celor mai bogaţi oameni din Franţa este ocupat de fraţii Alain şi Gerard Wertheimer, proprietarii Chanel. 

1. Bernard  Arnault, LVMH (foto) : 29 miliarde de dolari

Bernard Arnault este fondatorul şi directorul executiv al celui mai mare imperiu de bunuri de lux, LVMH, ce cuprinde Moet, Hennessy, Louis Vuitton, care include branduri de modă, cum ar fi Louis Vuitton, Givenchy şi Fendi.

Bernard Arnault este unul dintre cei mai vizibili miliardari ai lumii. Francezul, cel mai bogat om din Hexagon, a decis să îşi schimbe cetăţenia după ce Francois Hollande, preşedintele Franţei a anunţat că va impozita cu 75% veniturile de peste un milion de euro. El este acţionarul principal al grupului Christian Dior, care controlează LVMH, cel mai important jucător din industria luxului. Tot Arnault este acţionar indirect în cadrul Carrefour, unul dintre cei mai importanţi retaileri din lume. Carrefour România deţine o reţea de 149 magazine dintre care 25 hipermarket-uri Carrefour, 79 supermarket-uri Market, 44 magazine de proximitate Express şi un magazin online. Retailerul este parte a grupului francez Carrefour, care deţine peste 9.900 de magazine în 33 de ţări.

2. Liliane Bettencourt, L`Oreal: 26 miliarde de dolari

Fiica fondatorului companiei L'Oreal, Eugene Schueller, Liliane Bettencourt este cea mai bogată femeie din lume, datorită gigantului de cosmetice pe care-l deţine, care cuprinde brandurile Maybelline, L'Oreal Paris sau Shu Uemura şi Lancôme.

În România, compania L'Oréal este prezentă pe piaţă de peste 15 ani, are peste 130 de angajaţi şi numără un portofoliu de 14 branduri. La nivel mondial, grupul francez L'Oréal este prezent în 130 de ţări, are 68.900 de angajaţi şi vânzări de 22,46 miliarde de euro cu un portofoliu de 27 branduri.  L'Oréal România a preluat în 2013 distribuţia brandurilor sale de lux pe piaţa locală, prin intermediul diviziei L'Oreal Luxe. Din divizia L'Oréal Luxe fac parte brandurile Lancome, Yves Saint Laurent, Biotherm, Giorgio Armani, Diesel şi Cacharel, cu produse pe segmentele de îngrijire a pielii, machiaj şi parfumuri. Distribuţia lor este selectivă, prin magazine şi puncte de vânzare, parfumerii şi puncte de vânzare cu amănuntul de tip travel, care acoperă principalele oraşe din România.

3. Fraţii Alain and Gerard Wertheimer, Chanel: 14,5 miliarde de dolari

Fraţii Wertheimer, Alain şi Gerard, actualii propietari ai Chanel, au moştenit compania de la bunicul lor, care a cofondat cu Gabrielle (Coco). Chanel pentru unul dintre cele mai apreciate parfumuri din lume, Chanel No. 5.

Fraţii Wertheimer au beneficiat cu siguranţă de pe urma boom-ului din industria bunurilor de lux, care a făcut ca indicele S&P Global Luxury Index, al acţiunilor celor mai mari companii din sectorul de profil, să urce cu 24% de la începutul anului. Conform calculelor Bloomberg, averea fiecărui frate este de 9,6 miliarde de dolari.

Cele mai recente date arată că vânzările Chanel au crescut cu 26% în 2011, compania poziţionându-se printre primele clasate în topul segmentului de lux. Parfumurile – în special Chanel No.5 – şi cosmeticele ocupă în continuare cea mai mare pondere în vânzări, generând aproximativ 55% din venituri, potrivit lui David Wu, un analist al bunurilor de lux de la Telsey Advisory Group din New York. Conform rapoartelor anuale financiare depuse la Camera de Comerţ a Olandei, Chanel International BV are un venit net anual de 5,9 miliarde de dolari. Din aceste rapoarte se poate calcula că Chanel avea în 2011 o valoarea de piaţă de 18,5 mld. dolari.

În România brandul Chanel este prezent pe segmentul de parfumerie şi cosmetice de lux, produsele fiind vândute de un distribuitor.

4. Francois Pinault, Gucci: 13 miliarde de dolari

Născut într-o familie de ţărani săraci din Champs-Geraux, Francois Pinault a reuşi să ajungă pe un drum pavat cu succes. Acest francez face comerţ cu bunuri de lux, deţine şi administrează, case de modă de top, precum Gucci, Stella McCartney, Alexander McQueen şi Yves Saint Laurent. Compania sa, Artemis SA, deţine, de asemenea, brandurile Converse, Samsonite, Chateau Latour şi staţiunea de schi Vail din Colorado.

Pe piaţa din România sunt prezente mai multe dintre brandurile lui Pinault, printre care Gucci, Samsonite şi Converse, iar fiecare este adus de distribuitori diferiţi.

5. Serge Dassault, Dessault: 9,9 miliarde de dolari

Senatorul Serge Dassault este actualul preşedinte şi CEO al Groupe Dassault, o companie ce activează în cadrul industriei de construcţii avioane. El a moştenit afacerea de la tatăl său, Marcel Dassault, care a fondat Dassault Aviation, ce produce avioanele cu reacţie de tip Mirage si Rafale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO